instagram arrow-down

VIMEO

Æbleflæsk

Æbleflæsk er en rett som er krydret med minner

Æbleflæsk fra Danmark

Æbleflæsk fra Danmark

Epler og svin er en klassisk middagskombinasjon. Men hva med å servere det som smørbrød? Det gjør danskene.

Go to English version

Danskene har mange gode matretter, ofte med interessante navn. Brændende kærlighed, Stjerneskud, Sol over Gudheim, Øllebrød og Æbleflæsk er noen av dem. Æbleflæsk er så enkelt som navnet sier: Epler og flesk. Dette er klassisk bondekost fra den gangen man hadde en gård med griser og noen epletrær. Retten serveres med danskenes favorittbrød, rugbrød, og spises som en slags sandwich. Æbleflæsk kombinerer det salte (bacon) med det lett syrlige (eplet) og fortæres som frokost (morgenmad).

Kokken Thomas Herman lager æbleflæsk i kokeboka Brændende kærlighed, hvor han går tilbake til sin barndoms mat. Den danske kjendiskokken James Price, kjent fra tv-programmet Munter mat, beskriver hvordan hans mormor alltid lagde æbleflæsk til ham minst en gang i måneden som søndagsfrokost. Jeg liker veldig godt tradisjonen med å lage en ekstra god helgefrokost. Det er en annen ro om morgenen når familien samles enn om ettermiddagen.

Æbleflæsk er en av rettene som er krydret med minner. Æbleflæsk er retten danskene lager når de har hjemlengsel. Retten de spiser når det er søndag og de skal lage en ekstra god frokost. Retten de lager når det er desember eller jul. Retten som mormor lager til dem. Retten de lager for å minnes mormor.

Æbleflæsk serveres ofte ved siden av brødet mens eplene ennå er lune. Ja, for lunt skal det helst være. Og godt drikke, øl eller snaps, hører med.

Æbleflæsk

Bacon eller flesk i skiver
epler skåret i små båter
ev. løk skjært i tynne skiver
littegrann sukker
salt og pepper
rugbrød

Stek baconet sprøtt og la renne av på kjøkkenpapir. Stek eplebåtene og ev. løkskivene i baconfettet til båtene er møre, men fremdeles faste. Smak til med litt sukker (det skal ikke være søtt), salt og pepper. Serveres enten ved siden av – eller oppå – rugbrød. God helgefrokost!

Flere nordiske retter?

Tilslørte bondepiker
The open sandwich is back from the past
Skagentoast on Independence Day