instagram arrow-down

VIMEO

Arme riddere

Kanelsukker og pepperkaker fører gammel klassiker til nye høyder

En gang jeg var på besøk hos «tante», søsteren til bestemor, tok hun et eple. Dette var ikke noe ordinært eple. Ei mus hadde gnagd på det. Men i stedet for å kaste eplet rett i søpla, skjærte hun bort det gnagde partiet og spiste resten. Jeg måpet.

Go to English version

Jeg husker også at bestemor brettet sammen bæreposene og la dem pent og pyntelig i en kjøkkenskuff. De var skrukkete og gamle etter å ha blitt brukt utallige ganger, men gjenbrukes skulle de. På kjøkkenbenken stod brødboksen. Brødet ble spist, dag etter dag, selv om det var gammelt. Besteforeldrene mine og «tante» behandlet maten og eiendelene sine med stor respekt. Selv plastposer ble behandlet som kongelige duker.

Selv spiser jeg helst nybakt brød og kan til nød spise et brød som er to dager gammelt. Jeg er blitt flinkere til å ikke kaste kjøtt og grønnsaker, men når det gjelder brød har jeg mange svin på skogen. Jeg er ikke alene. I dag kaster vi store mengder mat, særlig brød. Hver nordmann kaster 51 kilo mat hvert år. I tillegg kommer all maten butikkene kaster og det som forsvinner fra bonden til butikkene.

Vi har en lang tradisjon med resteoppskrifter, særlig for å bruke opp gammelt brød. Brødpudding, tilslørte bondepiker og arme riddere er oppskrifter som hedrer gammelt brød. Arme riddere er en europeisk rett som dukker opp i en tysk oppskrift allerede i middelalderen under navnet «Arme Ritter». Shønberg Erken har den også med i sin kokebok fra 1914.

Jeg bruker den danske kokken Thomas Hermans oppskrift. Han steker brødet i kanelsukker til det er karamellisert. Loff er vanlig å bruke til arme riddere, men finere typer kaker som brioche eller julekake er ekstra godt. Ønsker du å bruke opp flere rester kan du servere ridderne med knuste pepperkaker.

Arme riddere med pepperkakesmuler og is

Arme riddere

Arme riddere med pepperkakesmuler (4 pers)

1 økologisk egg
1 dl H-melk
4 skiver gammelt brød, gjerne julebrød
4 pepperkaker
1 ss smør
4 ss sukker
1 ss kanel
litt smør
iskrem

1. Visp egg og melk sammen. Bløtlegg skiver av brød i ca. 30 minutter.
2. Knus pepperkakene med et kjevle, og stek i 5 minutter i smør og 1 ss av sukkeret. Ha over på et bakepapir.
3. Bland resten av sukkeret med kanel. Smelt litt smør i en stekepanne.
4. Ta opp brødet av melka og la renne av. Dypp på begge sider i kanelsukkeret og stek på middels høy varm inntil sukkeret er karamellisert og sprøtt utenpå.
5. Server med is og strø over pepperkakesmuler.

Mer restemat?

Pepperkakesvin (resteribbe med soyasaus)
Pytt i panne
Ris a la mande med kirsebærsaus