instagram arrow-down

VIMEO

Berits brune pinner

De beste og raskeste julekakene du kan lage i julestria

Berits brune pinner - norsk juleklassiker

Berits brune pinner på en litt annerledes måte.

Berits brune pinner er av de raskeste julekakene du kan lage i julestria. Du trenger verken kjevle eller pepperkakeformer. En annen rask julekake er peppernøtter.

Go to English version

Da jeg var barn likte jeg best julekakene i mine besteforeldres hus. Mammas julekaker var litt annenrangs. Men det var én julekake mamma lagde som jeg ikke klarte å holde meg unna. Berits brune pinner.

De fleste oppskriftene på Berits brune pinner er ganske like. Det er stort sett kanelmengden som varierer. I noen oppskrifter er det kun ½ ts kanel – i andre oppskrifter er det opptil 4 ts. I mammas oppskrift var hun måteholden med kanelen, men hun kompenserte med å bruke brunt sukker i stedet for hvitt. Jeg slår til med både brunt sukker og ekstra kanel.

I min håndskrevne oppskriftsbok fra 1991 har jeg skrevet ned mammas oppskrift på Berits brune pinner. Det jeg glemte å skrive ned, var fremgangsmåten. Så da jeg skulle lage kakene på nytt som voksen, fikk pinnene seg en liten overraskelse. Jeg brukte pepperkake-metoden og skar ut kakene på bakebordet og løftet så hver kake over til stekebrettet. Dette var en tungvint metode der kakene fikk et helt annet utseende, men samtidig var det ikke noe å utsette på smaken. Og derfor vil jeg gjerne dele oppskriften likevel. Oppskrifta på pinnene får du her, men fremgangsmåten er den gode og gamle.

Lag kakene, og sett deg ned med et glass julegløgg. Gjør noe gammeldags. Send et brev til noen du er glad i. Eller ta kakene med til en som er ensom i jula.

Berits brune pinner er julekakenes svar på Kvæfjordkake - de aller beste!

Berits brune pinner er julekakenes svar på Kvæfjordkake – de aller beste!

Berits brune pinner (gir 2 brett)

Denne oppskrifta passer like godt uten gluten, og tåler du ikke mandler, kan du i stedet bruke perlesukker. Jeg har dessuten erstattet ¼ av det brune sukkeret med palmesukker. Palmesukker har en fin karamellaktig smak og påvirker blodsukkeret mindre enn hvitt sukker.

200 gr romtemperert smør
200 gr brunt sukker (bytt gjerne ut 50 gram med palmesukker)
1 toppet ss mørk sirup
1 egg og 1 eggeplomme
2 ss malt kanel
ca. 300 gr mel (eller Toro finbakst)
1 strøken ts natron

Pensling:
1 eggehvite til pensling
1 stor håndfull finhakkede mandler (ev. perlesukker)

1. Sett ovnen på 180 grader.
2. Rør smør og sukker hvitt og luftig. Rør i sirupen.
3. Ha i det ene egget og en eggeplomme. Rør godt.
4. Bland kanel, mel og natron og bland i røra.
5. Del deigen i fire emner. Rull hvert emne ut til en pølse. Og så kommer esset i ermet: Løft hver pølse over på et stekebrett med bakepapir (ha litt avstand mellom pølsene) og kjevle dem  flate. Dette sørger for standarisering av kakene.
6. Pensle rikelig med eggehviten og ha over finhakkede mandler. Eggehviten sørger for at mandlene fester seg og gir kakene en fin glans.
7. Stek kakene i 10-12 minutter. Mens de ennå er varme, skjærer du dem på skrått.

Flere retter med smak av jul?

Engelsk julekake (litt sunnere variant)
Himmelsk lapskaus med julevri
Riskrem med verdens beste rødsaus og stjernestøv
Kremete risengrynsgrøt
Gløgg med honning og appelsin
Dansk julemat med Charlotte