instagram arrow-down

VIMEO

Pasta med spinat og pimentón

Hemmeligheten bak en rask pastarett er gode råvarer som er ferdige på et blunk. Spinat og pølse er to slike hurtig-ingredienser

Superkjapp pasta med pølse, spinat, pimentón og quinoa

Superkjapp pasta med pølse, spinat, pimentón og quinoapasta.

Dette er en enkel pastarett som passer like godt til fest som til hverdags og inneholder to superingredienser, quinoa og spinat.

Go to English version

Hemmeligheten bak en rask pastarett er gode råvarer som er ferdige på et blunk. Spinat og pølse er to slike hurtig-ingredienser. I tillegg har jeg brukt parmesan og pimentón (røkt paprika) som gir masse smak uten mye koking.

Spinaten er smakfull, svært rask å lage og en av de mest næringsrike grønnsakene du kan bruke. Kjøper du en pose hvor spinaten er ferdigvasket, tar den to minutter å preparere. Spinaten er opprinnelig fra Persia. Det var arabiske handelsmenn som brakte den til India og så til Kina på 600-tallet. I Kina ble spinaten kort og godt kalt ”persisk grønnsak”. Derfra dro spinaten på verdensturne og kom til Europa på 800-tallet, og da brakt av muslimene til Sicilia.

Quinoa – hemmeligheten fra Andesfjellene

En fjern slektning av spinaten på den andre siden av jordkloden, er quinoa. Quinoa er en slags kornsort fra Sør-Amerika som er svært næringsfull og også glutenfri. I 3 000 år har quinoaen blitt dyrket i Sør-Amerika. Inkaene verdsatte den høyt og brukte frøene i religiøse ritualer.

Inkaene er blitt kalt romerne av Den gamle verden. Deres rike strakte seg fra det sørlige Columbia til det sentrale Chile. Landemerket deres, Machu Picchu, ble bygd som “fritidsbolig” for en av keiserne. Riket møtte slutten da de spanske conquistadorene inntok Sør-Amerika på 1500-tallet. Inkaene kalte quinoaen ”alle kornsorters mor”, men da conquistadorene erobret dem, forbød de dyrking av quinoa, og inkaene ble nødt til å dyrke hvete i stedet. Den siste inkakeiseren, Túpac Amaru, ble tatt av dage av spanjolene i 1572.

Det er ikke rart at inkaene holdt quinoaen hellig. Sammenlignet med vanlig durumpasta, inneholder quinoa en god del protein, jern og magnesium. Quinoaen kan dyrkes under karrige kår i opptil 4 000 meters høyde, og den tåler temperaturer som spenner fra åtte minusgrader til nesten førti plussgrader. Fordi den er så næringsrik og hardfør, regnes quinoa av FN som en superplante. 2013 ble utnevnt av FN som quinoaens år under slagordet ”En fremtid sådd for tusenvis av år siden.”

Conquistadorene tok aldri med seg quinoaen hjem til Spania. Quinoa forble en godt bevart matskatt dyrket frem og gjemt av Andesfjellenes ugjestmildhet. I stedet brakte spanjolene, med Columbus i spissen, paprikaen (Capsicum annuum) med seg fra Den nye verden. Og i gamle Spania kom paprikaen til å utgjøre grunnlaget for mye av det som er det beste og særegne med det spanske kjøkkenet.

Pimentón dulce

Pimentón dulce.

Rødt for pimentón

Hvilken farge forbinder du med det spanske kjøkkenet? Du svarer kanskje safran, men det er en farge og smak som er enda mer integrert del av det spanske kjøkkenet. Rødt. Rødt for pimentón. Det som setter en ekstra spiss og farge på denne pastaretten er pimentón.

Pimentón er et krydder som er laget av paprika (enten chilipepper eller paprika) som først er tørket og deretter malt. Effekten er nesten som safran – bare at pimentón gir rød farge i stedet for gul. I Spania er pimentón det som gir chorizoen den karakteristiske røde fargen. Pimentón kommer i tre versjoner: mild (dulce), noe sterk (agridulce) og svært sterk (picante). Pimentón lages i Murcia og i La Vera-regionen i Extremadura. I La Vera tørkes paprikaen på eikebål, noe som gir en skikkelig røkt smak og intens rød farge. Det er Pimentón de la Vera jeg bruker her, men finner du ikke pimentón kan du bruke vanlig paprika.

I denne retten er det viktig at du finner en god rå pølse med mye smak, for eksempel Jakobs chorizo, men finner du ikke det, kan du gjerne bruke bratwurst, men tilsett da gjerne et hvitløksfedd som du surrer sammen med pølsene.

Enkel pasta med spinat og quinoa (for 2–3 personer):

En pose (300 gr) ferdigvasket spinat
2–3 rå pølser
1 ss pimentón
2–3 dl kremfløte
en håndfull revet parmesan
salt og pepper
olje
quinoapasta (fåes kjøpt på helsekosten eller via iHerb)

1. Sett først på rikelig vann til pastaen. Å koke opp vannet er faktisk det som tar lengst tid. Kok pastaen etter anvisningen på pakken.

2. Ha litt olje i en stekepanne og stek spinaten i to omganger på middels varme i cirka 1 minutt inntil den kollapser. Legg spinaten på en tallerken og klem vannet ut av den.

3. Ha litt mer olje i stekepanna. Skjær et snitt i enden av de rå pølsene og klem ut små pølseboller. Ha i pimentón og stek pølsebollene på medium varme i 5-10 minutter til de er gyldne.

4. Til slutt har du i kremfløten og koker opp inntil fløten har tyknet litt.

5. Ha spinaten tilbake i panna. Smak til med salt og pepper. Riv over rikelig med parmesan.

Hvis du liker denne retten, liker du kanskje også

Smoothies med mango, tyttebær og spinat
Summerpasta with slow-roasted vegetables (på engelsk)