instagram arrow-down

VIMEO

Eton mess med bringebær

Vri de siste dråpene ut av sommeren. Spis Eton Mess

Eton mess med bringebær

Eton mess med bringebær.

I august bugner det av så mange typer bær på den lokale frukthandleren at det nesten blir for mye av det gode. Stikkelsbær, jordbær, bringebær, blåbær, moreller, ripsbær og solbær kaller alle samtidig på meg.

Go to English version

Samtidig markerer augustmangfoldet av bær at det lakker og lir mot slutten av sommeren. Joda, jeg vet at august og til og med september kan være varm og fin, men det blir litt som søndag. Jeg vet at mandagen snart er der.

Så det gjelder å vri de siste dråpene ut av sommeren. Grille. Bade. Spise sjømat. Være sent oppe. Gå i shorts. Kjenne lukta av nyklipt gress. Grille mer. Spise bær.

Når jordbærsesongen går mot slutten, sørger bringebærene for å forlenge sommerfølelsen. Både jordbær og bringebær brukes i den britiske desserten Eton mess. Eton mess er oppkalt etter den berømte britiske kostskolen Eton. Navnet mess beskriver måten den lages på: At den “rotes” sammen. Desserten består av tre deler som røres sammen: krem, marengs og bær. Tradisjonelt brukes jordbær, men jeg synes bringebær er like godt og enklere fordi de lar seg mose med gaffel uten å gi motstand slik jordbærene gjør.

Eton mess er ressursvennlig dessert. Dersom du har eggehviter til overs, noe du får dersom du lager iskrem, vaniljesaus, béarnaise, majones eller spagetti carbonara, gir Eton mess deg muligheten til å bruke opp eggehvitene. Lag marengsen når du har eggehviter til overs og spar dem til du trenger en dessert som er rask og elegant!

Dette er en barnevennlig dessert som ikke krever særlig kokkeferdigheter. Eton mess blir enda bedre av å få stå litt, så vent gjerne en time eller to med å servere desserten. Men ikke vent med å lage den. Før du vet ordet av det sitter du der, kledd i ull nippende til kakao, og lurer på hvor sommeren ble av.

Eton mess
Eton mess

Eton mess med bringebær (3–4 porsjoner)

3 dl kremfløte
200 + 50 gr bringebær
20 gr sukker
6 store marengs

Marengs (6 store):
2 eggehviter
90 gr sukker

1. Start med marengsen. Sett ovnen på 130 grader og kle ei plate med bakepapir. Ha eggehvitene i en ren bolle og pisk på medium hastighet i ca. ett minutt. Så fortsetter du å piske mens du har i sukker, et spiseskje av gangen, mens du er sikker på at sukkeret er inkorporert før du har i neste skje. Marengsen er ferdig når den er stiv nok til å lage myke topper.

2. Med to skjeer scooper du marengsen på bakeplata. Stekes 1 time og 30 minutter. De skal bli litt seige inni og sprø ute. De holder seg i en boks i minst en måned, men mister seigheten sin ettersom tida går.

3. Skyll bringebærene, og knus 200 gr med en gaffel sammen med sukkeret. Siste rest deler du i to og sparer til slutt.

4. Knus marengsen med hendene i store deler, men spar den siste til slutt.

5. Pisk kremen og ha forsiktig i bringebærmosen slik at du få en stripete effekt. La stå i en time eller to. Dette er ikke et must, men vil fremheve bærsmaken.

6. Ha forsiktig marengsbitene i bærkremen. Ha i individuelle skåler eller en stor serveringsbolle. Dryss de halve bærene på toppen og topp med den siste marengsen som du knuser til støv.

Sulten på flere bærdesserter?

Eaton mess med jordbær og mer om britiske kostskoler
Pavlova med jordbær og yoghurt
Kirsebærpai fra Moldova
Bringebær med vaniljekrem og havreflarn