instagram arrow-down

VIMEO

Athen + gresk salat

Hvordan lage og spise gresk salat?

Gresk salat og tsatsiki

Gresk salat og tsatsiki

Noe av det fineste med å reise bort, er å komme hjem. Hjem for å se på bilder, hjem for å gjenskape maten. Akropolis, gresk salat, tzatziki, saganaki og blått hav. Mine greske ferieminner.

Go to English version

Et måltid i Athen

Å komme til Athen er som å komme til en by som er halvt Europa og halvt Midtøsten. Det ukjente alfabetet, den travle trafikken, varmen og musikken minner meg om et fjernere sted enn Europa. Byen føles ikke så striglete som andre europeiske hovedsteder. Den er kaotisk og fremmed. Athen er marmor, appelsintrær i gatene, tjukk yoghurt og grilla blekksprut, fulle fortauskafeer, tavernaer som er tomme på dagen, lukten av tørket oregano og timian, mezedes og ouzo, turister og tynne katter, honning og fetaost, fordums storhet og nåtidsblues, og høydene Akropolis og Lykabettus. Det er mye som er bra med Athen, men det aller beste er utsikten til Akropolishøyden.

Det greske kjøkken er kanskje ikke så ”raffinert” som det franske, men handler i bunn og grunn om gode råvarer og ærlige smaker. Her lager jeg tre småretter (mezedes) jeg har spist ofte i Hellas. Gresk salat, tzatziki og fetaost med honning.

Akropolis, Athen

Akropolis, Aten.

Dører på Kreta

Dører på Kreta.

Utsikt mot Lycabettus sett fra Akropolis, Athen

Utsikt mot Lykabettus sett fra Akropolis, Athen.

Akropolispus og fiskemarkedet i Athen

Akropolispus og fiskemarkedet i Athen.

Fiskemarkedet, Athen

Fiskemarkedet, Athen.

Baklava laget på gamlemåten i Rethymnon, Kreta

Baklava laget på gamlemåten i Rethymnon, Kreta.

Havet, Kreta

Havet, Kreta.

Balos, Kreta

Balos, Kreta.

Greske farger

Greske farger.

Blått og brunt, Kreta

Blått og brunt, Kreta.

Saganaki med honning og fetaost

Saganaki med honning og fetaost

Saganaki med fetaost og honning

Saganaki med ost og honning er det greske svaret på franskmennenes bakte chevre med honning. Grekerne har mange typer oster som er godt egnet til steking eller grilling. Oster som kasseri eller fetaost som beholder formen tross varmen og blir kremete innvendig. Fetaost er som løken. I rå tilstand er den et ganske krast bekjentskap, men når den møter varmen blir den myk og søt.

Slike varme oster kalles saganaki og har navn etter den samme lille stekepanna de ble stekt i. Saganaki er ikke bare navnet på stekt ost, men alle retter som er tilberedt i en liten stekepanne med dobbelthåndtak.

Hvordan lage – og spise – gresk salat (salata horiatiki)

“For me, there is no other salad that can even compare to Horiatiki in freshness, vibrancy, combination of flavors and utter simplicity which is, ultimately, the main characteristic of all traditional Greek food.” (Magda fra bloggen My little expat kitchen)

Utenfor Hellas er den kjent som gresk salat. I Hellas er den kjent som salata horiatiki eller landsbysalat. Horiatiki betyr ”på bondens måte” og henspiller til at salaten er ganske rustikk med relativt store biter. Den norske varianten med fetaost i terninger er milevis fra den greske varianten. Fetaosten skal være hel og gjerne ha et dryss av olivenolje og oregano.

Det er regler for hva som skal være i salaten og hvordan ingrediensene skjæres. Ifølge bloggen My little expat kitchen, som skrives av en greker bosatt i Holland, skal en horiatiki inneholde:
friske tomater i store båter, agurk som er skrellet, grønn paprika i ringer, rødløk i ringer, kalamataoliven med stein, fetaost i ett stykke, tørket oregano, olivenolje og rødvinseddik.

Bortsett fra at jeg bruker rød paprika (fordi det er den eneste varianten av paprika som er økologisk i butikken hvor jeg handler), er min salat ekte vare. Horiatiki nytes alltid med brød. Og skal du spise salaten på ekte måte – det som kalles papara – dypper du brødet i restene med dressing og grønnsaksjuice. Dette gjør du kun når du spiser med venner og familie, ikke ellers. Mezedes er sosial mat, så del den med noen du har kjær.

Rødløken hører hjemme i horiatikien

Rødløken hører hjemme i horiatikien.

For 3-4 personer.

Horiatiki (gresk salat)

4-5 store tomater
1 agurk
1 grønn paprika
1 liten rødløk
1 håndfull kalamataoliven
2 ss olivenolje
2 ss rødvinseddik
tørket oregano
1 stykke fetaost

1. Skrell agurken. Del den først på langs og skjær så i røslige biter. Del tomatene i store båter og skjær paprikaen og rødløken i ringer.
2. Ha alt i en bolle sammen med oliven. Hell over olivenolje og eddik og bland.
3. Legg over et stykke fetaost, dryss over litt tørket oregano og hell over litt olivenolje.

Tzatziki

For å lage en god tzatziki er det viktig å fjerne mest mulig vann fra agurken og bruke tykk og kremete gresk yoghurt. Denne tzatzikien har en mild smak av hvitløk.

½ agurk
1 fedd hvitløk
litt sitronsaft
300 gr gresk yoghurt
salt og pepper
olivenolje

1. Riv agurken i et rivjern og legg i et dørbeslag. I de fleste oppskrifter står det at du skal salte den og la den renne av, og det kan du selvfølgelig gjøre, men jeg synes det er enklere å presse safta ut av agurken med baksiden av ei spiseskje i cirka 5 minutter.
2. Bland agurken med revet hvitløk, en skvett sitron og litt salt og pepper. Rør inn yoghurten. Hell over litt olivenolje.

Saganaki med feta og honning

Saganaki spiste jeg for to år siden hver dag på en restaurant like ved hotellet vi bodde på i Ambelokipi, Athen. Dette er en variant av saganakien jeg spiste.

2 ss sesamfrø
1 fetaost
1 egg
4 ss mel
2 ss stekeolje
3 ss honning
1 ts hvitvinsedikk

1. Rist sesamfrøene i en stekepanne over middels varme inntil de begynner å bli lysebrune. Du må ikke riste frøene, men det bringer frem nøttesmaken enda mer. Legg sesamfrøene på en tallerken og ha stekeolje i panna.
2. Ha egget i en liten bolle og visp sammen. Ha melet i en annen tallerken. Dypp fetaosten først i egget, så i melet slik at alle kanter dekkes. Stek osten i panna på middels varme i ca. 5 minutter inntil den er gylden.
3. Varm honningen i en liten panne med eddiken og ha over fetaosten. Dryss over de ristede sesamfrøene og server varm.

Hvis du likte dette innlegget, liker du kanskje også

Jambalaya og hilsen fra New Orleans
London og Paris – hvilken er den beste matbyen?
Pasta Bolognese