instagram arrow-down

VIMEO

Grilla asparges med spekeskinke

Hvordan få barn til å spise grønnsaker?

Asparges med spekeskinke og sitronmajones. Godt å spise, enda bedre å grille.

Asparges med spekeskinke og sitronmajones.

Kokt asparges med spekeskinke er en klassiker til koldtbord og som forrett. Enda bedre blir det når det er grillsesong.

Go to English version

Men vi voksne kan synes asparges og andre kongelige grønnsaker er så mye delikatesse de bare vil. Å få det inn i en barnemunn krever sitt. Jeg har lest bøker, diskutert og fundert, forsøkt ulike metoder, men jeg har ennå ikke funnet noe enkelt svar. Hvordan få barn til å spise grønnsaker?

Kids and vegs

Vi har alltid laget hjemmelaget mat med mye grønnsaker. Fra Loukas kunne spise fast føde, etter 4 måneder, har vi forsøkt å gi ham ulike typer mat slik at han skal bli vant til forskjellige smaker. Vi har alltid uttrykt positive følelser om maten vi spiser. – Å så godt det er med brokkoli. – Den gulrota der har jeg jammen lyst på. Vi har laget mat sammen på kjøkkenet. Vi har handlet sammen slik at han har lært mange av grønnsakene å kjenne. Vi har kjørt på selvforsyningsprinsippet med mat i tapasskåler. Likevel har grønnsakene vært det minst fristende på tallerken. Han går heller etter kjøttet og fisken.

London-kethcup og skippern-pinner

Men det har vært to ting som har funket. Om enn ikke alltid, så ofte. Det ene er å servere små munnfuller av grønnsaker som venterett, for eksempel gulrøtter og grønnkålchips. Og det andre er å finne på morsomme navn på maten. I stedet for å servere Loukas ketchup, bruker vi HP-saus, som er både syrlig og søt. HP-sausen kaller vi bare London-ketchup, for London er et sted Loukas liker. Fiskekaker dyppet i London-ketchup er alltid godt. Og første gangen han spiste asparges var det under navnet skippern-pinner. For det er vel ikke bare spinat som har gitt Skippern store muskler?

Enkel grillmat

Disse skippern-pinnene er sterkt preget av at det er mai og grillsesong. Det er norske mai-asparges fra Hvasser som koster en formue, men så er det ikke hver dag en spiser norsk asparges. Jeg griller dem litt først, før jeg ruller en god spekeskinke rundt dem. Jeg bruker 12 måneders lagret spekeskinke fra Tind, som er tynn, delikat og ikke så salt. Ifølge min samboer er den bedre enn selveste parmaskinka. Som følge serverer jeg sitronmajones. Sitronmajonesen fungerer som en saus og kan lages ferdig på forhånd.

Grilla asparges med grilla spekeskinke.

Asparges med spekeskinke. Godt å spise, enda bedre å grille.

Det som er den store fordelen med denne retten, forutenom at det er vilt godt, er at alt kan lages på forhånd. Du kan grille aspargesene ferdig og så bare varme dem litt på grillen når gjestene kommer. Sitronmajonesen og aspargesen passer svært godt til grilla laks, så vet du det.

Sitronmajones

1 økologisk eggeplomme, romtemperert
1/3 sitron
1 ts sennep
salt og pepper
1 dl olje, for eksempel odelia rapsolje

1. Bland eggeplommen, saften av 1/3 sitron, salt og pepper og sennep i en bolle.
2. Rør med en visp hele tida mens du heller i oljen i en tynn stråle.

Grilla asparges med spekeskinke

1 bunt norske asparges
1 pakke god spekeskinke
½ sitron
litt olje

1. Ha den halve sitronen på grillen med den skjærte siden vendt ned.
2. Knekk av nederste del av aspargesene der de knekker naturlig. Pensle med litt olje og grill i ca. 5 minutter.
3. Rull spekeskinka rundt aspargesene, og grill videre i ca. 1 minutt.
4. Før servering, peprer du og skviser over litt sitronsaft fra den grilla sitronen.

Flere sommerretter?

Grilla laks med paradissmør og asparges (på engelsk)
Fjellørret med potetsalat (på engelsk)