instagram arrow-down

VIMEO

Himmelsk lapskaus

Smaken og lukta av mandariner er noe av det jeg forbinder mest med jul

Himmelsk lapskaus med klementiner, appelsiner, epler, valnøtter og tranebær

Himmelsk lapskaus med klementiner, appelsiner, epler, valnøtter og tranebær.

Fra barndommen husker jeg at stua lukta mandariner fordi mamma hadde tørket mandarinskall på ovnen. I julas fruktfat lå det alltid mandariner, og på juletrefester fikk jeg små hvite kremmerhusposer fylt med twist og mandariner. Mamma har fortalt at da hun var liten var frukt uvanlig og at hun kun fikk appelsin til jul.

Go to English version

De fleste av oss har kanskje spist himmelsk lapskaus i barndommen. Fruktsalat med små fruktbiter, rosiner, litt nøtter. Ofte servert med hermetisk frukt og sukkerlake. Min versjon av barndsomsfavoritten er en enkel, men smakfull fruktsalat som består av epler, valnøtter og smakene (og fargen) jeg forbinder med jula: mandariner, appelsiner og store røde tranebær. Er du heldig får du tak i de siste norske eplene.

Det vi kaller mandariner er egentlig klementiner. Mandariner og klementiner er ganske like, og den største forskjellen er at klementinen er relativt steinfri. Finner du stein i en klementin, kan det hende at den er en krysning av sitron og klementin eller at klementintreet har blitt bestøvet av et sitrontre. Til Norge kom ikke klementinen før i 1963, og da utkonkurrerte den raskt sitt mer steinete opphav.

Som barndommen

Her fileteres appelsinene. Filetering har to fordeler: Det gir flotte appelsinbiter uten hvite trevler og grunnlag for en nydelig lake. I stedet for sukkerlake bruker jeg safta fra sitrusfruktene og koker ned til en gyldengul sirup, smakssatt av appelsinskall og tranebær. Tranebærene får ligge litt i laken slik at de trekker til seg den gode safta og blir lubne og vakre julebær.

Vil du gjøre fruktsalaten mer luksuriøs, kan du ha i frøene fra en halv vaniljestang. Denne fruktsalaten utfordrer sansene dine. Den er syrlig, søt og bitter. Som barndommen.

Himmelsk lapskaus med julevri

Himmelsk lapskaus med julevri.

Himmelsk lapskaus (for 3–4 personer):

3 økologiske appelsiner
3 store norske epler (eller økologiske)
4 klementiner
saften av 1/4 lime
2 ss sukker
ev. ½ vaniljestang
en håndfull tørka tranebær
en håndfull valnøtter

1. Hvis du har et zesterjern lager du zest av to av appelsinene. Hvis ikke, skjærer du forsiktig med en kniv av litt av skallet og skjærer så skallet i tynne strimler. Unngå det hvite av skallet. Så koker du opp appelsinskallet i litt vann og heller bort vannet. Dette gjør du tre ganger for å fjerne bitterheten i skallet.

2. Så fileterer du appelsinbitene og lar juicen renne ned i en panne. Dette har jeg beskrevet i et tidligere innlegg.

3. Press juicen av den ene klementinen og ha i panna med appelsinjuicen. Skrell de andre klementinene, og del gjerne de største båtene i to (som en sommerfugl).

4. Kok opp sitrusjuicen (lime, appelsiner og klementiner), zesten og sukkeret. Ha i frøene av vaniljestanga hvis du ønsker det. Kok inn til væska har tyknet til en tynn sirup, ca. 5 til 10 minutter.

5. Mens juicen koker, skreller du eplene, skjærer dem i tynne eplebåter og har i en bolle med appelsinfiletene.

6. Når laken er ferdig innkokt, har du i tranebærene og avkjøler.

7. Ha frukten på et fat (eller server i individuelle syltetøyglass) og hell over laken. Dryss over valnøttene.

Flere retter som er litt sunnere?

Engelsk fruktkake
Verdens mest tolerante banankake
Havrevafler med kardemomme