instagram arrow-down

VIMEO

Hjemmelaget gelé med vaniljesaus

Hjemmelaget gelé er en fantastisk festdessert

Hjemmelaget gelé med klementiner og ingefær

Hjemmelaget gelé med klementiner og ingefær.

Da jeg var liten hadde vi alltid gelépakker i skapet på kjøkkenet. Grønne, røde og gule pakker fra Freia som inneholdt et søtt pulver. Alt du trengte å gjøre var å tilsette kokende vann. Geléen var en søt affære, som jeg ikke har laget siden. Det er så mye bedre å lage det selv.

Go to English version

Hjemmelaget gelé er egentlig en av de aller fineste dessertene med store variasjonsmuligheter. Gelé er glutenfri og en nydelig festdessert når du bruker ferske bær eller frukter. Du kan lage gelé av alle slags frukter og bær (unntatt kiwi og ananas) eller av en god fruktjuice. Om sommeren kan du bruke jordbær, bringebær eller hyllebær. Om vinteren pasjonsfrukt, appelsin eller klementiner. Ønsker du skikkelig schwung over desserten kan du hele bær i geléen.

Går vi tilbake i historien var gelé festmat servert ved storslåtte banketter i middelalderens England, men disse geléene var milevis unna dagens geléer. Det som ble spist var kjøtt- eller fiskegeléer (meatjellies). Inni geléen kunne det gjemme seg en hel fisk. Alt for å imponere gjestene og vise hvor storslått verten var.

Etter hvert ble det mer og mer vanlig å servere søte dessertgeléer slik vi gjør i dag, men aspik er en etterkommer etter disse middagsgeléene. Før produksjonen av gelatin ble industrialisert, var det en tidkrevende affære å lage gelé. Griseføtter eller kalvebein måtte kokes vel og lenge for å danne gelatin. Fremdeles produseres gelatin av bein og skinn, selv om dagens gelatinplater eller gelatinpulver i liten grad minner om opprinnelsen. Ønsker du å lage en vegetarisk versjon kan du erstatte gelatinen med agar agar som er laget av alger.

Oh my darling Clementine

Oh my darling Clementine.

Klementingelé med ingefær (4-5 personer):

P.S. For å bevare mest mulig av C-vitaminene, koker jeg bare opp en liten del av juicen. Det gjør heller ikke noe om det følger med litt fruktkjøtt i juicen. Dét synes jeg bare gjøre geléen mer naturlig. Dette er en frisk vintergelé inspirert av Jamie Oliver.

4 dl ferskpresset juice av appelsiner (ca. 4 appelsiner)
3 dl ferskpresset juice av klementiner (ca. 10 til 12 klementiner)
60 gr sukker
3 cm fersk ingefær, raspet
saften av 1/2 lime
5 plater gelatin

1. Kok opp 1 dl av appelsinsaften, sukker og ingefær, slik at sukkeret løser seg opp. La trekke i 10 minutter slik at ingefæren får satt litt smak.
2. Imens skviser du safta av resten av appelsinene og klementinene.
3. Bløtlegg gelatinen i en skål med kaldt vann inntil myk og geleaktig (ca. 5 minutter).
4. Ta panna av plata. Klem vannet ut av gelatinen og ha i panna. Rør godt ut gelatinen.
5. Ha i resten av sitrussaften og avkjøl i vannbad. Når blandingen er avkjølt, heller du over i serveringsglass. La stå i kjøleskap natta over. Bør oppbevares kjølig.

Hjemmelaget vaniljesaus (4-5 porsjoner)

1 vaniljestang
5 dl H-melk
4 eggeplommer
50 gr sukker

1. Del vaniljestanga i to og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en panne sammen med melka. Kok opp og la trekke i opptil 20 minutter.

2. Ha eggeplommene og sukkeret i en liten bolle, og pisk til en luftig masse med mixmaster (ca. 1 minutt). Eggehvitene kan du bruke i for eksempel fiskegrateng, marengs, pavlova, kransekake eller disse enkle italienske kakene.

3. Hell den varme melka over eggedosisen mens du pisker. Du må aldri gjøre motsatt, dvs. helle eggedosisen over den varme melka – da blir varmen for høy og resultatet blir eggerøre.

4. Hell så melke-eggeblandingen tilbake i panna. Kok opp under svak varme mens du hele tiden rører med en flat sausevisp. Etter hvert som blandingen nærmer seg kokepunktet, tykner sausen, men den må ikke koke!

5. Avkjøl panna i et vannbad. Under avkjøling vil vaniljesausen tykne mer. Du kan gjerne bruke sausen samme dag, men den blir enda bedre neste dag.

Om du skulle være uheldig å koke vaniljesausen, så går det bra. Sausen vil ikke ha like silkemyk konsistens, men smaken er like god.

Mer smak av sitrus?

Himmelsk lapskaus med klementiner
Sjokoladekake med blodappelsinsaus
Risengrynsgrøt med appelsinsaus