instagram arrow-down

VIMEO

Hjemmelaget lasagne

Denne lasagnen bærer på en hemmelighet

Lasagne alla bolognese.

Lasagne alla bolognese.

Hvordan gjøre råkosten sunnere og lasagnen bedre? Putt råkosten i lasagnen.

Go to English version

Jeg har alltid tenkt at jeg har vært veldig flink og sunn når jeg har mumset i meg fiskekaker med råkost. Nå føler jeg meg flink og sunn når jeg mumser i lasagne. For lasagne er ikke bare fredagskos, men også en relativ sunn og næringsrik rett. Men det krever at du har litt kontroll på grønnsakene dine og holder deg langt unna ferdigpakkene.

Noen grønnsaker blir mer næringsrike ved å kokes. Gulrøtter og tomater er to slike grønnsaker, som inneholder en type antioksidant som lettere tas opp av kroppen når de kokes. Flaks da at både gulrøtter og tomater, og ikke minst både løk og hvitløk, er naturlig del av en god lasagne.

Å rive grønnsaker i maten er egentlig et tricks for å lure grøntfôr i kresne barn, men det passer også for voksne. Ved å rive gulrøttene, får du en mer integrert lasagne samtidig som den inneholder en god del grønnsaker. Lag gjerne lasagnen enda grønnere ved å stikke ned småtomater på toppen.

Kjøttsausen i lasagne er egentlig den samme som i pasta bolognese. Største forskjell på disse to klassiske rettene, som begge kommer fra området Emilia-Romagna nord i Italia, er typen pasta og at lasagne også har ostesaus. Den samme hvitsausen til norske fiskeboller, bruker du også i lasagne, men du tilsetter ost. Hva slags ost, avhenger av hvor i Italia du er. I nord er det selvsagt parmesan, i sør er det gjerne mozarella eller ricotta. Og visste du at lasagne er en familiefavoritt som italienere serverer i jula?

Lasagne er kjempegodt, men også lett å lage litt udelikat. Et søk på lasagne på internett, og en rød suppe dukker opp på skjermen. Lasagne skal være fast, men samtidig saftig. Men ikke så saftig at sausen renner. Hvitsausen skal være ganske tykk, og den må stekes lenge nok i ovnen (ikke al dente). Og så bør du gjøre det samme som med biff: Når lasagnen er ferdig, la den hvile litt slik at den får tid til å sette seg og absorbere væske. I likhet med bolognese, er lasagne svært frysbar. Det tar litt tid, men du lager to middager i ett.

Serverer du en liten basilikum-limonade i tillegg, tror jeg at stemningen stiger ved bordet. Den lager du ved å lage en sukkersirup med ei hånd basilikumblader, som du avkjøler og blander med sitronsaft. Server med isbiter, ferske blader og litt vann/mineralvann.

Lasagne med råkost

Lasagne med råkost.

Hjemmelaget lasagne (4–5 porsjoner)

Hvis du bruker glutenfrie lasagneplater må de forkokes.

Kjøttsausen:
½ dl olivenolje
2 hvitløkfedd
1 stor løk
2 store gulrøtter
400 gr økologisk kjøttdeig
2 ss tomatpure
1 tomatboks (knuste tomater)
1,5 dl vann

Ostesausen:
50 g smør
50 gr mel (eller glutenfritt)
5,5 dl H-melk
½ ts revet muskat
75 gr jarlsberg, revet
75 gr parmesan, revet

ca. 6–7 lasagneplater
ev. en pakke småtomater

Kjøttsausen:
1. Finhakk løk og hvitløk, og surr i oljen i 10 minutter på svak varme til løken er blank.
2. Ha i raspa gulrøtter og stek videre i 10 minutter på middels varme.
3. Ha i kjøttdeigen og bryt opp i mindre biter med stekespade.
4. Når kjøttdeigen er blitt grå, har du i tomatpureen og steker videre i 1 minutt.
5. Ha i tomatene og vannet (som du fyller i tomatboksen for å få med deg resten av tomaten).
6. Salte og pepre godt, og kok under lokk i 20–30 minutter på svak–middels varme.

Ostesausen:
1. Smelt smør i en panne. Ta av plata og rør i melet med en visp. Hell i 1 dl av melka og rør godt slik at melet blir rørt ut i melka. Sett tilbake på plata og hell gradvis i resten av melka under omrøring. Kok opp under stadig omrøring. La koke i 5 minutter. Sausen skal bli ganske tykk.
2. Ha i revet muskat, og halvparten av jarlsbergen og parmesanen. Smak til med salt og pepper.

Montering:
Ta frem en stor ovnsform (ca. 20 x 40 cm). Ha halvparten av kjøttdeigen i bunnen av forma, ha på litt ostesaus, og et lag med lasagneplater. Ha på et nytt lag kjøttsaus og et lag med lasagneplater. Avslutt med ostesausen og ha over resten av den revede osten. Hvis du bruker småtomater, deler du dem i to og stikker dem ned på toppen. Stekes midt i ovnen på 175 gr i ca. 40 minutter. La forma stå i minimum 10 min. Dryss over litt extra olivenolje, og server med salat.

Flere italienske retter?

Pasta bolognese
Tiramisu med sjokolade
Bakte plommer med havreflarn