instagram arrow-down

VIMEO

Jordbær med marengs

Er jordbær med rå marengs den aller beste måten å servere jordbær på?

Jordbær med marengs og markjordbær

Jordbær med marengs og markjordbær.

Jordbær er på alles lepper. Folk går rundt med jordbærbarter, og avisene forteller om jordbærcocktailer du helst ikke vil nyte. Jordbærene farger den norske sommeren rød. Men hva er den beste måten å spise jordbær på? Min bærelskende samboer sverger til to metoder når det kommer til jordbær: Jordbær rett fra kurven eller jordbær med rå marengs.

Go to English version

Jeg husker første gangen jeg lagde lemon meringue pie. Jeg var så skuffet og dømte paien nord og ne. Marengsen var jo ikke seig og god, men rå og marshmallowaktig. Dette var ikke noe pikekyss eller pavlovsk kake. Det jeg ikke skjønte var at det var slik marengsen skulle være. Den skulle kun en snartur innom ovnen.

Senere fikk jeg en enda råere marengsvariant, men denne gangen skjønte jeg poenget. Det var på St. Lars, restauranten som blant annet Andreas Viestad står bak. Her spiste vi jordbær marinert i laurbærsyrup, en typisk Viestad-kombinasjon, toppet med fluffy og rå marengs. Kombinasjonen laurbær, jordbær og råmarengs høres kanskje rart ut, men den fremhever jordbærsmaken mye mer enn den klassiske kombinasjonen med jordbær og fløte. Og for de som er laktoseintolerant er jo dette et godt alternativ.

Selv om vi bor midt i Oslo og må nøye oss med en bakgårdsflekk, vokser det markjordbær i bakgården vår. På en liten flekk hvor plenen slutter, holder de små ville bærene stand mot gressklippere og føtter. Bærene legger jeg i sukkerlaken, som da får en hint av deilig markjordbær. Har du ikke markjordbær til å smaksette laken, kan du fint lage laken uten – eller gjøre som på St. Lars, koke laken med laurbær.

Jordbær med marengs, smaken av sommer

Markjordbær

Markjordbær fra en bakgårdshage

Markjordbær i hånda

Jordbær med marengs og markjordbær

Jordbær med marengs og markjordbær (4 porsjoner)

Jordbær:
1,5 dl vann
1 ss sukker
1–2 kurver jordbær
en neve markjordbær (eller 1 stort laurbærblad)

Rå marengs:
2 romtempererte eggehviter
100 gr sukker

1. Ha vann og sukker i en liten panne. Dersom du går for laurbærbladvarianten, har du i laurbærbladet. Kok på svak varme inntil laken er redusert til 1 dl (ca. 15 minutter). Avkjøl og ha i en bolle med jordbærene. Hvis du lager markjordbærvarianten, lar du markjordbærene ligge litt i den avkjølte laken før du tilsetter jordbærene.

2. Pisk eggehvitene i ca. 30 sekunder. Tilsett så sukkeret skje for skje – pisk alt sukkeret inn helt før du tilsetter neste skje. Massen skal være blank når den er ferdig. Rå marengs bør serveres ganske raskt innen den er laget, helst i løpet av en time.

3. Server bærene med en klatt marengs på toppen, og hell litt av laken på marengsen.

Flere oppskrifter med uimotståelige jordbær?

Panna cotta med jordbær (på engelsk)
Jordbærmilkshake (på engelsk)
Eton Mess, my English summer flirt (på engelsk)

Musikk: Hard way home, Brandi Carlile