instagram arrow-down

VIMEO

Kjøleskapsgrøt med bær

Med januar er det tilbake til striskjorte og havregrøt

Kjøleskapsgrøt med nøtter og bær

Kjøleskapsgrøt med nøtter og bær.

I jula og nyttåret har jeg kost meg med å lese helsekokebøker. Green kitchen travels, Studentkokeboka, Berit Nordstrands 12 uker og Fedon Lindberg. Det har vært som en spennende thriller å lese bøkene. En thriller om noe av det mest verdifulle i livet.

Go to English version

Felles for de fleste av bøkene er at de er skrevet av leger og at de forklarer hvor viktig god mat (!) er for ei god helse. Lenge har det vært alment akseptert at hjerte- og karsykdom har med livsstil å gjøre, men også kreft kan knyttes til livsstil. Eller som Kreftforeningen sier: ”Vi har ingen garanti mot å utvikle kreft, men vi kan redusere risikoen.”

Jeg har en samboer jeg så gjerne vil bli gammel med, helst at vi begge kan løpe fra rullatorene. Jeg har en liten sønn på 3 år jeg vil gi et best mulig grunnlag til. Jeg vil ikke at han som barn skal oppleve å miste en forelder. Pappa døde ett år etter at han feiret sin 50-års dag.  Han hadde sett skrifta på veggen, men endret ikke kurs. Han tenkte kanskje at han hadde flere dager igjen å gjøre det på.

Jeg tenker at å vite gir oss en mulighet til å gjøre det beste ut av livet. Det fine er at mye av det vi kan gjøre for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, er det samme som bidrar mot kreft. Berit Nordstrand har en nyttig oppsummering der hun gir 10 tips til mat mot kreft. Kort fortalt dreier det seg om å spise mye grønnsaker, bær, belgfrukter, urter, kaldpresset olivenolje, frukt, fisk og sjømat – og på den andre siden å unngå for mye rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, sukker og fritert mat.

Kjøleskapsgrøt med nøtter og bær

Hjerte- og hjernemat

Ifølge Berit Nordstrand senker havre kolesterolet, stabiliserer blodsukkeret og reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. Lege og nevrolog Are Brean, som har skrevet Studentkokeboka, forteller hvordan hjernen vår består av 10 % rent fett og trenger fett for å fungere. ”Gatekjøkkendietten” med mye mettet fett og sukker reduserer dine kognitive evner – den gjør deg dum. Hjernen trenger omega-3-fett som den får fra rød fisk, valnøtter og linfrø, ikke frityrfett og transfett. I likhet med rød fisk inneholder valnøtter omega 3 (flerumettet fett), mens mandler inneholder omega 9 (enumettet fett), slik også kaldpresset olivenolje gjør.

Havre – supermaten fra Nord

I lange tider har havregryn vært en av våre viktigste kornsorter. Under andre verdenskrig ble ”danskesuppe” (havresuppe med havregryn sendt fra Danmark) servert på osloskolene som et kjærkomment tilskudd i en ellers mager diett. En lignende historie finner vi fra et sykehjem i Steinkjer, hvor brødskiva til kvelds ble byttet ut med havresuppe med blåbær. Resultatet var at de eldre fikk sterkere motstandsdyktighet mot sykdommer som lungebetennelse og bronkitt.

Havre er vår egen supermat. Noe av det vi søker mest etter på internett, er supermat, og da særlig eksotiske ingredienser fra Sør-Amerika som chiafrø og quinoa. Det virker som at jo mer eksotisk en vare er, jo sunnere tror vi at den er. Quinoa betegnes for eksempel som supermat på grunn av sitt høye proteininnhold, men både quinoa og havre er kornsorter med svært høyt proteininnhold. Begge inneholder 13 % proteiner og har en rekke helsefordeler.

Kjøleskapsgrøt med nøtter og bær

Kjøleskapsgrøt med  bær (1 porsjon)

Dette er kjøleskapsgrøt med havre, nøtter og bær. Kjøleskapsgrøt kalles også overnight oats, bircher muesli og ”grøten som lager seg selv.” Du blander væske og havregryn kvelden før og lar stå til neste dag. Dette funker også godt hvis du vil lage grøt på vanlig måte. I stedet for å kjøpe dårlige og dyre instantgrøtblandinger i butikken, kan du heller blande havren med vann dagen før. Når du da koker den neste dag, trenger den kun 5 minutters koking for å bli kremete.

Jeg synes kjøleskapsgrøten blir best når du bruker appelsinjuice/eplejuice eller mandelmelk, for det tilfører mye smak. Her har jeg toppet med fantastiske norske bringebær fra svigermor.

0,75 dl havregryn
1 dl mandelmelk, vanlig melk eller eplejuice
en neve nøtter (valnøtter og mandler)
2 ss tørka frukt (rosiner, tranebær eller aprikos i biter)
1 ts kanel
en neve bringebær
litt revet fersk ingefær
ev. 1 ss lønnesirup

Ha havregryn i et glass. Fyll på med væske og rør i kanel, hakkede nøtter, tørka frukt og revet ingefær. La stå i kjøleskapet til neste dag. Server med bringebær eller andre bær.

Flere oppskrifter som er litt sunnere?

Havrevafler med kardemomme
Eggesalat med masse salat
Banankake med palmesukker og mandler
Himmelsk lapskaus med tranebær og valnøtter