instagram arrow-down

VIMEO

Nordnorsk BLT-sandwich

En nordnorsk variant av den amerikanske sandwich-klassikeren BLT

Nordnorsk BLT-sandwich med eggerøre og fenalår

Nordnorsk BLT-sandwich med eggerøre og fenalår

Nesten hver gang jeg er alene hjemme, lager jeg eggerøre med stekt fenalår til middag.

Go to English version

Norsk fenalår er nemlig noe min samboer ikke kan fordra, så jeg benytter muligheten når katta er borte. Min samboer synes tradisjonelt norsk fenalår er for salt og foretrekker spekeskinke fra sydligere breddegrader. Selv er jeg vant til salt fenalår. Salte og fyldige lår som henger i mammas spisskammers. Som skjæres i tykke skiver og serveres til rømmegrøt, som spises oppå rundstykker i jula eller som stekes sammen med omelett.

Det salte fenalåret sammen med omeletten er ufattelig godt

Og salt. Og melkeglasset er aldri langt unna. Brødskive, egg, fenalår og melk. Jeg trenger ikke mer for et alene-hjemme-herre-måltid. Hjemme i Nord-Norge serverer mamma det stekte fenalåret kun med eggerøre, men jeg legger til ovnsbakte tomater og gressløk for å balansere saltsmaken.

I den originale BLT-sandwichen er det bacon, lettuce (salat), tomat og majones. Første gang jeg spiste BLT var i San Diego under min første Amerikatur i 2001. BLTen gjorde et uutslettelig inntrykk med sine uendelige lag med sprøstekt bacon. Det finnes flere varianter av BLTen. En sunnere variant kommer selvfølgelig fra California, og inneholder avocado, og så fins det en hippivariant med grovt brød og “Californiagress”, bønnespirer.

Green green grass of home

I min nordnorske variant av BLT har jeg tatt meg stor kunstnerisk frihet. Jeg har erstattet baconet med sprøstekt og ramsalt fenalår. Lettucen/salaten er erstattet med gressløk som symbol på den lyse nordnorske sommeren hvor gresset gror dag og natt. I stedet for rå tomater ovnsbaker jeg dem i ovnen for mer sødme. Og så serverer jeg med kremete eggerøre fra bedrestilte høner på Holte gård.

Båter ved Tjelsundbrua utenfor HarstadKirke på Engenes, AndørjaAndørjaGård, Andørja

I min nordnorske BLT er gressløken symbolet på den uendelig lyse nordnorske sommeren hvor gresset gror og gror

I min nordnorske BLT er gressløken symbolet på den uendelig lyse nordnorske sommeren hvor gresset gror og gror.

Nord-norsk BLT (2 rause porsjoner)

4 egg
10 tynne skiver fenalår
10 små tomater, for eksempel Juanita
gressløk
2 ss meierismør
stekeolje
pepper
godt brød

1. Sett ovnen på 175 grader og stek tomatene i 30 minutter til de begynner å bli litt skrukkete.
2. Mens tomatene godgjør seg i ovnen, steker du fenalårskivene i litt olje til de er sprø. Legg av på et kjøkkenpapir.
3. Tørk av fettet i panna, ha i meierismøret og slå ned til lav varme. Ha eggene i en liten bolle og pisk godt med en visp mens du tilsetter 1 ss vann. Ha eggene i stekepanna og tilbered over lav varme i cirka 15 minutter mens du hele tiden rører med en sleiv eller slikkepott.
4. Legg halvparten av fenalårene på en brødskive og topp med halvparten av eggerøra. Pepre godt, og klipp over rikelig med gressløk. Legg tomatene på toppen og avslutt med enda en brødskive.

Flere smørbrød-oppskrifter?

Skagentoast on Independence Day
The open sandwich is back from the past
Dansk æbleflæsk