instagram arrow-down

VIMEO

Pai med bacon og purre

Hva liker jeg egentlig aller best? Noe som alltid smaker godt? Jeg tror at svaret er en helt enkelt pai med en helt enkel salat

Hverdagssommerpai

Hverdagssommerpai.

Pai er den tjukke fetteren til pizza. Like god – og like anvendelig som pizza der du kan bruke det du har i kjøleskapet.

Go to English version

Men det er noen regler du må følge, og den viktigste er bunnen. En paibunn består av 1 del smør og 2 deler mel, litt egg og minimale mengder vann. Den må bearbeides raskt, og trenger ro og hvile på et kjølig sted. Før paibunnen ender opp i ovnen skal den innom både kjøleskapet og fryseren. Jeg har alltid syntes at det er omstendelig å lage pai på grunn av paibunnen, men har du først laget bunnen (og lag gjerne dobbelt porsjon og frys halvparten), er resten enkelt.

Reddikker, som små bitre jordbærSalat, pai og skjærgårdsløk
Salatbolle

Det er en sann glede å gå i butikkene for tida. Den gode gamle gule løken har fått en attraktiv fetter i skjærgårdsløken, som ser ut som en krysning av løk og vårløk. Blomkålen og gulrøttene kommer ikke lenger fra fjerne land, og det dukker opp grønnsaker jeg vanligvis ikke bryr meg så mye om, men som jeg nå får øynene opp for fordi de er mer kortreiste, for eksempel fargesprakende norske reddiker. Slikt blir det pai og salat av.

Dette er en norsk sommerpai uten jåleri: Skjærgårdsløk, persille, Grøstadbacon, jarlsbergost, rømme og egg fra Holte gård. Og så unner jeg meg litt parmesan på toppen, for parmesan gjør det meste av mat bedre. I bunnen erstatter jeg litt av hvetemelet med mandelmel for å gjøre den sunnere og smaken mer robust. Men du kan også bruke grovt mel – eller erstatte mandelmelet med revet ost.

Pai er en av rettene som er like god uten kjøtt. Men jeg må innrømme at jeg er svært glad i bacon, men da alltid Grøstadbacon. Du kan erstatte baconet med skinke – eller du kan raide kjøleskapet. Ha i biter av salami, fenalår eller andre munnfuller du måtte ha i kjøleskapet. Om vinteren kan du erstatte løken med norsk purreløk. Andre grønnsaker som passer godt til pai er (forkokt) brokkoli), asparges, sopp etc.

Sommerpai med skjærgårdsløk

Sommerpai med skjærgårdsløk.

Hverdagssommerpai (for 2–3 porsjoner):

Paibunnen:
150 gr mel (eller glutenfritt mel)
50 gr finmalte mandler (ev. grovt mel eller revet ost)
en knivsodd salt
1 egg, vispet
90 gr kaldt smør i terninger
2–3 ss kaldt vann

Fyll:
3 mellomstore skjærgårdsløk (eller én stor purreløk)
50–100 gr Grøstadbacon
100 gr jarlsbergost
3 dl sæterrømme
2 egg
ei hand persille
salt og pepper
olje
ev. litt parmesan

Det beste er å bruke maskin, men jobber du raskt går det også fint å lage paibunnen med hendene. Jeg er gjør alltid det.

1a. Med kjøkkenmaskin:
Ha mel, mandelmel, smør og salt i en kjøkkenmaskin og kjør i 20–30 sekunder til blandingen er en smuldrete deig. Ha i egg og vann og kjør i noen sekunder til blandingen er samlet til en ball.

1b. Med hendene:
Smuldre mel, mandelmel, smør og salt ved å gni fingrene mot hverandre. Det gjør ingen ting om du har noen smørklumper. Ha i egg og vann og bland kjapt inntil du har en ball.

2. Pakk i plast og la hvile i kjøleskapet minst 30 minutter.

3. Ha mel på et bakebord, og kjevle raskt ut paideigen. Ha i en paiform og prikk hele paiskallet med en gaffel. Sett i fryseren i 30 minutter.

4. Sett ovnen på 190 grader. Nå kan du danse:

5. Ha litt olje i en stekepanne og ha i finhakket løk og bacon i terninger. La surre i cirka 10–15 minutter. Pepre. Avkjøl.

6. Visp egg og rømme i en bolle. Ha i finhakket persille. Salte og pepre. Riv jarlsbergosten.

7. Ta paibunnen ut av fryseren og sett i ovnen. Forstek på nedre rille i cirka 10 minutter. Ta bunnen ut av ovnen og ha i løk- og baconblandingen, den revne osten og eggeblandingen. Avslutt med litt revet parmesan. Stek i cirka 20–30 minutter inntil lett gylden.

Flere oppskrifter på sommermat?

Pasta med ovnsbakte grønnsaker (på engelsk)
Laks med potetsalat og agurksalat (på engelsk)
Athen, gresk salat og greske ferieminner