instagram arrow-down

VIMEO

Pytt i panne

Har pytt i panne kun livets rett når du ikke orker å lage mat?

God, gammel klassiker søker matglad
Jeg er ikke fin og fjong
og trenger verken grønnkål eller buljong.
Jeg trives best med potet og speilegg
da blir jeg litt av en kjæledegg.

Lag meg gjerne med restepotet eller pølse fra jul
spis meg på toppen av et pariserhjul.
Gi meg salt og pepper og litt HP-saus
jeg lover deg, du får applaus.

Kanskje er det deg som smaker meg på fredag?

Go to English version

«I Norge er pytt i panne, i hvert fall slik jeg husker den, en slags resignasjon, for lat til å handle eller lage mat, men for blakk eller gjerrig til å ringe etter pizza.»

De ikke fullt så oppløftende ordene tilhører Andreas Viestad. Har pytt i panne kun livets rett når du ikke orker å lage mat? Viestad kommer til slutt frem til at pytt i panne egentlig er god mat bare en trår til med gode ingredienser som spekeskinke eller chorizo. Med andre ord gjelder samme regler som all annen mat. Maten er god når du legger igjen litt av sjela di på kjøkkenet.

Jeg er glad i lapskaus, og jeg er glad i pytt i panne, som egentlig er stekt lapskaus. Pytt i panne blir hva du gjør det til, en kamelon som tilpasser seg det meste. Den er særlig god til å sluke restene dine, om det er noen stumper spekeskinke, pølser eller kalde poteter. Alle bør ha sin versjon av pytt i panne. Litt kjøtt og grønnsaker utgjør basisen, og så legger du til en dæsj saus.

Selv lager jeg alltid pytt i panne med medisterpølsene etter julemiddagen. Jeg bruker også litt løk, poteter og gulrøtter som basis, og så kan du bygge på det du liker eller måtte ha i kjøleskapet. Alt fra sopp til rosenkål fungerer utmerket. Til slutt tilsetter jeg engelskmennenes svar på ketchup, HP-saus. Så serverer jeg med brød, speilegg og hjemmesylta agurk.

Pytt i panne spises i hele Norden, og her må du passe på endingene: Pyttipanna (svensk), pyttipannu (finsk) og pyttipanne (norsk). Danskene snor seg unna og kaller det biksemad. De slår også til og serverer biksemaden som søndagsmiddag med béarnaise. Ja, det er restematen sin.

Pytt i panne

Pytt i panne (2 porsjoner)

1 løk
stekeolje
2 gulrøtter
4 store poteter (kokte eller rå)
restepølser (beregn minst 1/2 pølse pr. porsjon)
salt og pepper
2 ss HP-saus
ev. bladpersille
sylteagurk eller rødbeter
2 egg

1. I en stekepanne steker du finhakket løk i litt olje i 5 minutter.
2. Skrell gulrøtter og potet, og skjær i terninger. Ha i stekepanna og stek videre i 20 minutter. Husk å vende en gang i blant. (P.S. Hvis du bruker kokte poteter, venter du med å ha i panna til du steker pølsene).
3. Skjær pølsene i terninger og stek videre på medium varme i ca. 15 minutter, inntil alt er gjennomstekt og har fått litt stekeskorpe. Her gjelder ikke al dente.
4. Salte og pepre og bland i HP-saus og finhakket bladpersille.
5. Serveres med speilegg, brød og sylteagurk eller rødbeter.

Mer restemat?

Pepperkakesvin med rester fra ribba
Arme riddere med pepperkakesmuler
Ris a la mande