instagram arrow-down

VIMEO

Rødgrød med fløde

På høysommeren møtes bærene til fest. Det er tid for danskenes nasjonaldessert, rødgrød med fløde

Rødgrød med fløde

Rødgrød med fløde

På høysommeren møtes bærene til fest. Det er tid for danskenes nasjonaldessert, rødgrød med fløde.

Go to English version

Rødgrød med fløde er kanskje Skandinavias mest kjente dessert. Den er definitivt danskenes nasjonaldessert og utgjør sammen med ris a la mande, danskenes bidrag til verdens beste desserter. I Norge er den nok mindre vanlig, men fra barndommen min husker jeg at vi hadde en lignende dessert i rabarbragrøt med fløte. Dette er desserter som har en viktig emosjonell ingrediens: De minner oss om barndom, den gode barndommen. Eller slik vi ønsker å minnes barndommen.

”Duften af solskin, sommerferie og frihed. For duften af kogte bær glemmer man jo ikke lige sådan. Den minder mig om min barndom, ligesom duften af sovs fra and og flæskesteg fra juleaften gør det.” Thomas Herman, dansk kokk

Rodeløkken kolonihager, et lite stykke Osloparadis

Blomster i Rodeløkken kolonihager

Bikuber i Rodeløkken kolonihager

Rodeløkken kolonihager, et lite stykke Osloparadis.

Når vi snakker om rødgrød med fløde snakker vi om en klassiker som de fleste bestemødre hadde på repertoaret sitt. For dette er en real bestemor-dessert som har vært nasjonaldesserten i Danmark siden slutten av 1800-tallet, og som ikke kan regnes som særlig fancy. Den er heller ikke særlig vanskelig å lage: Ulike typer bær tyknet med potetmel og servert med tykk fløte.

Men hva slags bær er det snakk om? Ifølge Husmoderens Haandbog fra 1903 er ripsbær viktige å bruke fordi «ribs giver den smukkeste Farve til Rødgrød, men den bliver mere velsmagende, naar man blander Ribs, Hindbær og Solbær sammen».

Det viktigste med rødgrød med fløde er å bruke flere typer bær. Minst tre typer bær. Rips, bringebær og jordbær er en fin kombinasjon, og nettopp det at det bør være flere typer bær gjør at dette blir et sommermøte som først kan feires i juli, når sommerbærene er på sitt mest frodige.

I noen versjoner er rødgrød med fløde nettopp en grøt, mens i andre versjoner er bærene mest mulig hele. Du kan lage grøten med en god saft og bær, men vann holder så lenge du bruker gode «kokebær». Jeg liker best varianten med hele bær og lager rødgrøten i to steg: Først koker jeg en smakfull lake med bær som tåler koking, for eksempel ripsbær, solbær eller kirsebær. Når laken er kokt og jevnet, har jeg i hele bær, for eksempel jordbær og bringebær. Rødgrød med fløde kan serveres lun eller kald, og settes du den til avkjøling kan du drysse sukker på toppen for å unngå snerk.

Rødgrød med fløde

Rødgrød med fløde (4–5 porsjoner)

100 gr ripsbær eller solbær
2 dl vann
50 gr sukker
150 gr bringebær
300 gr jordbær
2 ss maisenna
50 gr skålda mandler (kan utelates)
En pakke kremfløte

1. Ha ripsbær (eller solbær), vann og sukker i en panne og la småkoke i ca. 10 minutter.
2. Mens grøten koker, vasker og renser du jordbærene og deler dem i to og tre deler (små jordbær i to og store jordbær i tre deler).
3. Rør maisennaen ut i litt vann og hell i bærblandingen mens du rører med visp. Det er ikke sikkert du trenger alt, så hell gradvis i, inntil rødgrøten er like tykk som tynn grøt. Grøten vil tykne mer når den er avkjølt.
4. Ta rødgrøten av plata, og ha i jordbærene og bringebærene. Serveres lun med fløte.

Flere danske retter?

Ris a la mande
Æbleflæsk
Tilslørte bondepiker (pige med slør) (på engelsk)
The open sandwich has returned from the past