instagram arrow-down

VIMEO

Rørte tyttebær

Høsten er her, fryseren er tom

Rørte tyttebær

Rørte tyttebær.

I barndommen min hadde alltid mamma store håndspikka trau som hun fylte med nyplukket tyttebær. Hun elsket tyttebær, og vi hadde til enhver tid mengder med rørt tyttebær i fryseren.

Go to English version

Tyttebærene er ganske bitre i smak og har ikke fått så mye oppmerksomhet for sin helsebringende effekt som sin blå slektning, blåbær. Men tyttebær er noe helt for seg selv.

Mountain cranberries

I Nord-Amerika kalles tyttebær mountain cranberries, og det er et godt navn, for i smak ligner de en del på tranebær. Selv om tyttebær finnes utenfor Skandinavia, er de relativt lite kjent ellers i verden. I en artikkel i engelske Telegraph forteller journalisten hvordan svigerfaren plukket tyttebær i Yorkshire med et magisk verktøy, tyttebærplukkeren, som gjorde de andre bærplukkerne rasende misunnelige. Men svigerfaren visste ikke hva han skulle gjøre med bærene. Siden han ikke ville la noe gå til spille, fant de eksotiske tyttebærene veien inn i en pai sammen med blåbær. Bærene smakte kjempegodt, og alle hadde overlevd!

Tyttebærpoliti og andre verdenskrig

Under andre verdenskrig spilte tyttebær en sentral rolle under rasjoneringen, og fra Oslo ble det satt opp egne ”bærtog” som skulle frakte byfolk ut i marka. Tyttebær var det eneste bæret som fikk et eget politi, tyttebærpolitiet. Jeg overlater ordet til lokalhistorikeren Nils Johan Rønniksen:

“Aldri er det blitt plukket så mye skogsbær i Norge som under okkupasjonen. Tyttebærtrafikken ble legendarisk. Den var strengt datoregulert og det resulterte i de rene folkevandringene når bærsleppet fant sted. Egne kontrollører, populært kalt tyttebærpoliti, passet på at ingen tjuvstartet. Og ble du tatt for det, ble bæra nådeløst konfiskert og du ble ilagt bot. Det var bare tyttebæret som var gjenstand for datoregulering. All annen bær kunne du plukke når det passet deg.”

Tyttebær – noe helt for seg selv

I en undersøkelse fra 2014 utført av forskere ved Lunds universitet i Sverige viste det seg at tyttebær motvirker den negative effekten av fet kost, i alle fall på mus. Undersøkelsen ble utført på mus som ble inndelt i tre grupper: En gruppe som fikk mye fett i kostholdet, en gruppe som fikk lite fett, og en gruppe som fikk mye fett og mye bær. Etter tre måneder var musene på fett- og bærdietten friskere enn musene på slankedietten. Blodsukker, insulin, kolesterol m.m. var med andre ord lavere.

Forklaringen er trolig at tyttebær fordøyer fett. Også solbær og blåbær hadde god effekt, men ikke så god virkning som tyttebær. Noe annet som overrasket forskerne var at acaibærene, som markedsføres blant annet som ”slankebær”, havnet sist og tvert i mot forsterket den negative virkningen av fett.

Tyttebærene kommer med høsten

Tyttebærene kommer med høsten.

Rørte tyttebær

De siste bærene

Tyttebærene er de siste bærne vi plukker for høsten. Mens multene og blåbærene kommer i juli og august, er tyttebærene modne i august og september. Der jeg er fra i nord ankommer ikke tyttebærene før i september. Bitre bær som ble rørt med sukker og lå i fryseren sammen med en annen favoritt, suksessterte. Det var de gode tingene som fylte en fryser og en barndom. Nå er det slutt på de frosne tyttebærene. Slutt på suksessterta. I to år har jeg skrevet om mamma på bloggen og samlet oppskriftene hennes. Jeg visste at denne dagen skulle komme. Fryseren hennes er tom. Høsten er her.

Rørte tyttebær

Den fremste tyttebær-ambassadøren Arne Brimi, bruker ”tyting” til spennende retter som for tyttebærkaramell og pærer i tyttebærlake. Men skal vi best nyte effekten av tyttebærene bør de spises naturell, og da er det en god nyhet at frosne tyttebær beholder det meste av næringsstoffene sine. Tyttebær inneholder naturlig benzosyre som er et svært vanlig konserveringsmiddel i matvareindustrien. Mamma brukte opptil 50 % sukker i syltetøyet. Selv halverer jeg sukkermengden, for ikke alle gamle veier må følges.

1 kilo tyttebær
250 gr sukker

Ha tyttebær og sukker i en kjøkkenmaskin, og bruk K-kroken. La maskinen gå i ca. 10 minutter inntil bærene har fått en tjukk og deilig konsistens som ligner på smoothie. Frys.

Hva mer kan du bruke tyttebær til?

Smoothie med tyttebær og plommer
Viltgryte med kantareller og tyttebær