instagram arrow-down

VIMEO

Smoothie med spinat og tyttebær

Spinaten er som Lille Persille som ikke blir bedt til ball

Tropisk smoothie med mango og spinat og høst-smoothie med tyttebær og plommer

Tropisk smoothie med mango og spinat og høst-smoothie med tyttebær og plommer.

Det er ikke rart unger har fordommer mot spinaten når selv voksne har det. Spinaten er pliktmaten, spis-opp-grønnsakene-dine-maten, jeg-gjør-det-fordi-det-er-sunt-maten. Hvorfor skal spinaten alltid være den fornuftige maten? Spinat kan også være snack eller festmat. Kineserne frityrsteker spinat og serverer den som snack. Danskene fløtestuer spinaten. Franskmennene sauterer de grønne bladene og serverer den med biff. Inderne serverer spinaten i gryteretten palak paneer, og grekerne lager spinatpai med sin spanakopita.

Go to English version

Spinaten har blitt en av mine beste venner på kjøkkenet. Spinaten gjør nemlig alt for deg. Den tar bare to minutter å lage og er dermed noe av det raskeste du kan lage på kjøkkenet. Svenske Livsmedelsverket vurderte nylig i en rapport hvilke grønnsaker som er sunnest. Rapporten tar for seg 40 av de mest populære grønnsakene, og slik rangeres de ti mest næringsrike grønnsakene:

1. Grønne blader som spinat og mangold
2. Grønne bønner som haricots verts
3. Brokkoli
4. Grønne erter og sukkererter
5. Avokado
6. Hvite bønner
7. Purreløk
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikerter

Ifølge Livsmedelsverket inneholder 50 gram fersk spinat flere dagers behov for vitamin K og opptil 50 % av anbefalt inntak av folat, kalium, magnesium, selen, vitamin A, C og B6. Men det er en myte at spinat også er en av våre viktigste kilder til jern. Spinat inneholder riktignok jern, men også oksalsyre som binder opp jernet og gjør at kroppen ikke klarer ta det opp. Trenger du jern, kan du i stedet velge brokkoli.

Høst-smoothie med tyttebær og plommer

Høst-smoothie med tyttebær og plommer.

Tropisk smoothie med mango, kokos og spinat

Dette er en av våre morgen-smoothier. En fin måte for min sønn på to år å få i seg spinat på. Smoothien inneholder ikke sukker, men er likevel søt på grunn av mangoen og bananen. Jeg tilsetter også litt cocosa, som er kokosolje som du får kjøpt på helsekosten. Sammen med yoghurt, blir dette en næringsrik smoothie som inneholder både karbohydrater, fett og protein. I stedet for cocosa kan du ha i litt olivenolje. I tillegg lager jeg en høst-smoothie med tyttebær og plommer. Kanskje ikke det mest åpenbare valget når det kommer til smoothie, men en start på morgenen som hjelper deg til å møte mørketida. Nå kan vinteren snart komme.

Hver oppskrift gir ca. 6 dl og er nok til 2 personer.

Tropisk smoothie

En mango
2 dl melk
1 liten yoghurt naturell
2 toppa ts cocosa
2 store never (ca. 25 gram) spinat

Kjør alle ingrediensene i en stor blender.

Høst-smoothie

2 never tyttebær
4 plommer
1 banan
2 små yoghurt naturell
0,5 dl eplejuice eller melk

Kjør alle ingrediensene i en stor blender.

Mer drikke?

Strawberry milkshake