instagram arrow-down

VIMEO

Suksessterte

Rett og slett en kriminelt god kake

Suksessterte, også kalt gulkake

Suksessterte, også kalt gulkake

Kjær kake har mange navn. Noen kaller den gulkake, jeg kaller den ”iskake”.

Go to English version

Suksessterte er like nordnorsk for meg som fersk fisk

Suksessterte er kaka jeg er oppvokst med. Suksessterte er kaka mamma alltid lagde. Kaka jeg tok som en selvfølge i hele barndommen min og lenge etter at jeg flyttet hjemmefra. Jeg så det ikke klart før jeg ble godt voksen og bodde 1400 kilometer hjemmefra. Først da skjønte jeg hvilken skatt mamma hadde tryllet frem på kjøkkenet, jul etter jul, år etter år.

Mamma sa at hun ikke var noen konditor og at hun kun kunne lage gammeldagsmat. Men ingen lagde suksessterte som henne, og suksessterte er ingen enkel kake. Og mammas versjon er spesiell. Det spesielle med mammas suksessterte er at den består av to lag og serveres som en kakesandwich med raspet sjokolade på toppen. Suksessterte egner seg svært godt til frysing, og derfor kalte jeg den som barn bare ”iskake”.

Kriminelt god

Suksessterte er et kjært alternativ for alle som er allergiske mot gluten. Hvis du også ønsker å lage den laktosefri, kan du erstatte fløten med laktosefri fløte og smøret med melkefri melange. Jeg kjenner få som ikke lar seg forføre av denne kaka. Den er, som en kakegjest en gang sa, ”kriminelt god”.

Takk, mamma.
Takk for alle suksesstertene du har bakt opp gjennom årene til oss ungene.

Mamma! Ingen lager suksessterte som henne

Mamma! Ingen lagde suksessterte som henne.

suksessterte

Fyll:
5 eggeplommer
1 dl kremfløte
80 gr sukker
150 gr meierismør (i terninger)

Bunn:
5 eggehviter
225 gr melis
250 gr malte mandler (ikke helt finmalte)

Topping:
Revet mørk sjokolade

Fyllet:
1. Ha alle ingrediensene, unntatt smøret, i en liten panne. Kok opp på svak varme til det tykner mens du hele tiden rører med en visp. Fyllet må ikke koke, for da blir det eggerøre. Fyllet er ferdig når det har tyknet litt, og du ser den første bobla! Prosessen tar cirka 15 minutter.
2. Ta så panna av plata og rør i smør, skje for skje.
3. Hvis du vil gjøre som mamma, setter du fyllet i vannbad og rører videre for hånd i minst 10 minutter inntil fyllet er luftig og tykt. Bruker du en elektrisk mikser holder det med ca. 5 minutter. Jeg synes det er vanskelig å få røra tyknet ved å røre for hånd, men mamma fikk det alltid til. Sett fyllet til avkjøling i kjøleskapet.

Mandelbunnen:
1. Sett ovnen på 175 grader og kle ei langpanne med bakepapir.
2. Bland malte mandler og melis i en bolle. Stivpisk eggehvitene, og vend forsiktig inn mandelblandingen.
3. Stryk ut røra i langpanne. Rør den jevnt ut, slik at den er like tykk over alt, ellers blir den for godt stekt der den er tynn. Stek i cirka 20 minutter til bunnen er gylden, både seig og sprø.
4. Mens bunnen ennå er varm, legger du en stekerist over langpanna, snur den, fjerner langpanna og drar av bakepapiret. Så deler du bunnen i to jevnstore rektangler.

Slik monterer du kaka:
Når bunnene er avkjølt, smører du den ene bunnen med halvparten av fyllet, og så legger du oppå den andre bunnen og smører på siste halvpart av fyllet. Riv over mørk sjokolade.

Flere nordnorske kaker? Flere retter fra en barndom?

Verdens beste (kvæfjordkake)
Kremete risengrynsgrøt
Blodpudding med sirup