instagram arrow-down

VIMEO

Trekk meg opp, tiramisu

Når kjøkkenet dufter av vanilje, rom og kaffe, er det noe magisk på gang

Tiramisu

Tiramisu.

Nevn ordet italiensk dessert, og tiramisu er det klassiske svaret.

Go to English version

 Tiramisu er ikke bare den perfekte voksendessert. Tiramisu er den perfekte dessert. Den er relativt enkel å få til, kan lages ferdig på forhånd og har en subtil, men fantastisk duft og smak. Det er bare en hake. En sentral ingrediens er ferdigkjøpte fingerkjeks. Hva om du har glutenallergi?

Desserten som nesten ble oppfunnet i Venezia

Veneto. V for Veneto. Regionen i Italias nordøstlige hjørne kjent for byene Venezia og Verona og valpolicellalvin. Venetoregionen har søkt om å bli anerkjent som opprinnelsessted for tiramisuen, slik Napoli i 2010 ble anerkjent for sin pizza. Det sies at tiramisu ble oppfunnet ikke så langt fra Venezia i den lille byen Treviso. Treviso-provinsen er også hjemtraktene til prosecco og landets fineste radicchio.

Trekk meg opp, men hold unna amarettoen

Tiramisu er en ganske ny dessert som ikke dukker opp i italienske kokebøker før på 1960- og 70-tallet. Tiramisu betyr trekk meg opp, antakelig på grunn av den oppkvikkende effekten kaffen har. Selv synes jeg at tanken på tiramisu er oppkvikkende i seg selv, for det er en av de beste dessertene jeg vet om. I Norge fins det faktisk en dessert som ligner en god del på tiramisu – Dronning Maud fromasj.

Det er mange måter å lage tiramisu på, og jeg liker den best når den er laget mer som en dessert med ett kakelag og desto mer vaniljekrem. Og så må den dynkes akkurat nok til å bli saftig, men ikke våt. En tiramisu skal heller ikke være noen luftig soufflé, så du må være raus med mascarponen. Og den bør aldri inneholde mandellikøren amaretto, uansett hvor italiensk amaretto er.

TiramisuPortrett

Glutenfri tiramisu

Jeg har ikke glutenallergi, men min samboer tåler ikke gluten så godt, og derfor spiser vi glutenfritt hjemme hos oss. Det går stort sett ganske greit, men noen ganger er det en hemsko. Vi har hatt noen matsorger vi har måttet gå igjennom. Å lage glutenfri vannbakkels er et tapsprosjekt hvor du ender opp med små kuler, og det er ikke like raskt å servere en lekker løkpai til forrett når du må lage butterdeigen selv. Men tarte tartin går fint – du må ikke bruke butterdeig, for vanlig paideig blir også godt. Og fingerkjeks trengs ikke for å lage tiramisu. En luftig sukkerbunn er et likeverdig alternativ, selv om det ikke er like autentisk.

Det dufter på kjøkkenet

Noe av det fine med å være glad i å lage mat, er alle duftene som fyller hjemmet. Tenk bare på pepperkakedeigen i jula eller duften av nybakt brød. Tiramisu er en dessert som dufter godt. Når duften av vanilje blander seg med rom og kaffe. Ah.

Eggeplommer, mascarpone, espresso, rom, vaniljestang, kakao og savoiardikjeks (fingerkjeks). Det er de magiske smakene i en tiramisu. Opprinnelig var tiramisu uten eggehviter og alkohol, men i dag finner du varianter som også inneholder eggehvite – noe som gjør tiramisuen luftigere. Jeg bruker rom i tiramisuen, men du kan også bruke brandy, marsala eller vin santo. Jeg tilsetter også mørke sjokoladebiter i kremen – bare for understreke de voksne smakene som smelter sammen til det som er en av verdens fineste desserter.

P.S. Ønsker du å lage en alkoholfri variant, kan du erstatte alkoholen med appelsinjuice. Lager du med og uten alkohol kan du servere individuelle porsjoner i kaffekopper. Jeg bruker kun halvparten av sukkerbrødet og fryser resten, så har jeg til ny tiramisu en snarlig gang.

En tiramisu trenger kakao

Tiramisu (3-4 porsjoner)

Sukkerbrød:
2 egg
50 gr sukker
75 gr hvetemel eller glutenfritt mel (for eksempel Toro finbakst)

Dynking:
0,4 dl espresso
1,5 ss rom

Krem:
2 eggeplommer
35 gr melis
½ vaniljestang
1 dl kremfløte
250 gr mascarpone (ett beger)
25 gr mørk sjokolade

Pynt:
kakao

1. Sukkerbrødet: Sett ovnen på 150 grader og kle bakepapir i en rundformet kakeform. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Bland forsiktig i melet. Stekes i ca. 20 minutter. Avkjøl og del i to.

2. Dynking: Bland espressoen med rom og avkjøl.

3. Kremen: Pisk eggedosis av eggeplommer og melis, og rør inn frøene av vaniljestanga. I en annen bolle pisker du fløten til krem og blander inn mascarponen. Grovhakk sjokoladen i biter og ha i.

4. Montering: Ha halvparten av sukkerbrødet i en serveringsbolle og dynk med kaffeblandingen. Ha over kremen og ha plast over. La stå i kjøleskapet til neste dag slik at den setter seg og smakene modnes. Rett før servering drysser du over rikelig med kakao.

Flere magiske smaker fra Italia?

Sommerpasta med ovnsbakte grønnsaker
Bakte plommer med havreflarn
Sjokoladekake med blodappelsinsaus

Flere glutenfrie godsaker?

Banankake – verdens mest tolerante kake
Kriminelt god suksessterte