instagram arrow-down

VIMEO

Boknafisk med gulrotstuing

Noen ganger er det tilbehøret som er best

Da jeg vokste opp spiste vi fisk nesten hver dag. Det var kokt fisk, stekt fisk, speket fisk og halvtørket fisk, boknafisk. Boknafisk er fisk som har hengt til tørk i 1–2 uker. Det er lenge nok til at den tørker litt på utsiden, men fortsatt er saftig inni. Denne kortidstørkingen, i motsetning til tørrfisk, var fra gammelt av en enkel metode for å konservere maten. Boknafisk er typisk nordnorsk mat og serveres gjerne med den lokale gulløyepoteten.

Da jeg var barn var nok de voksnes fiskefavoritter stekt kveite på andre juledag eller seimølje med sprellfersk fisk fortært sent på kvelden etter fisketuren, men mine favoritter var fiskeboller i hvitsaus – og salt ur, mest på grunn av tilbehøret som var makaroni.

Ja, noen ganger er det tilbehøret som er best. Jeg liker absolutt boknafisk, men enda bedre er det klassiske tilbehøret av sprøstekt bacon og gulrotstuing. I denne oppskrifta er gulrotstuingen kraftbasert og kun ispedd melk – da bevarer du den gode gulrotsmaken og næringen fra krafta.

Boknafisk med gulrotstuing, bacon og flatbrød

Boknafisk med gulrotstuing, bacon og flatbrød.

Boknafisk med gulrotstuing (3–4 pors)

Ingredienser:
Boknafisk
Mandelpoteter eller gulløye
Bacon
4 gulrøtter
H-melk/fløte
2 ss smør
2 ss mel
Salt og pepper

1. La boknafisken trekke i en halvtime.

2. Skjær baconet i terninger og stek sprøtt.

3. Skjær gulrøttene i biter og fyll på med vann til det akkurat dekker gulrøttene. Kok under lokk til gulrøttene er møre. I en annen panne smelter du smøret og rører ut melet. Hell over gulrotkrafta mens du rører godt. Spe på med melk (eller fløte) til passe tykkelse.

Serveres med smør og flatbrød.