instagram arrow-down

VIMEO

Brownies med salt karamellsaus

Brownies er en kake til å spise opp!

Brownies med salt karamellsaus og rista pekannøtter

Brownies med salt karamellsaus og rista pekannøtter.

Bakepulver, mel, egg og sukker. De fleste små kokker på skolekjøkkenet lærer at dette er noe alle kaker må ha. Men ikke brownien. Den går sine egne veier. Den sier nei takk til bakepulver og nesten nei takk til melet. I stedet forsyner den seg ekstra av sukkeret, stjeler litt sjokolade og flirter med Valborg Valnøtt eller amerikanske Peggy Pecan.

Go to English version

Det er mange kaker som utgir seg for å være brownies, men som ikke er det. Brownies skal ikke være for mørke, og de skal inneholde så mye sukker at de blir litt sprø i kantene, men fortsatt er saftig og chewy inni. Min versjon av brownies er en liten sukkerbombe, men den blir ikke for søt på grunn av den mørke 70 %-sjokoladen. Hvis du reduserer på sukkeret (og det har jeg prøvd mange ganger) ender du opp med sjokoladekake, ikke brownies. Denne brownien er vanvittig god, og enda bedre når den serveres med is, karamellsaus og pekannøtter.

Det vanskeligste med brownies er å steke den akkurat lenge nok. Lenge nok til at den ikke blir en sølepytt, men ikke så lenge at den blir tørr. Og det er her denne oppskrifta er smart. Mye sukker gjør kaka saftig og vanskeligere å steke tørr (innen rimelighetens grenser, da). Her bruker jeg pekannøtter, men har du ikke det kan du gjerne bruke valnøtter. Pekannøtter er opprinnelig fra Nord-Amerika og kalles “amerikanske valnøtter”. Smaken er ganske lik valnøtter. Her ristes nøttene lett i panna for å bringe nøttesmaken bedre frem.

Hjemmelaget karamellsaus

Ønsker du å gjøre det enda enklere, kan du hoppe over brownien og kun servere is med karamellsaus og pekannøtter. Det er fremdeles en dessert som gjestene dine kommer til å dåne av. Du trenger ikke lage isen selv, men gjør det med karamellsausen. Hjemmelaget karamellsaus er enkelt å lage og smaker av en annen verden enn den du kjøper. Et godt utgangspunkt for å lage hjemmelaget karamellsaus er kort og godt: En klatt smør og dobbelt så mye kremfløte som sukker. Hell sausen over isen mens den ennå er litt varm.

P.S.: Kaka er like god glutenfri. Bruk da Toro glutenfritt mel (fin eller lys melblanding). Ved å heller servere nøttene ved siden av, kan også nøtteallergikere spise kaka. Og nøttene smaker bedre av å ristes i panna.

Her har jeg utelatt nøttene fra kaka og heller servert dem ved siden av. Nøttene smaker bedre av å ristes i panna og nøtteallergikere får også kake.

Her har jeg utelatt nøttene fra kaka og heller servert dem ved siden av. Nøttene smaker bedre av å ristes i panna og nøtteallergikere får også kake.

Brownies (4-5 porsjoner)

150 gr smør
50 gr mørk sjokolade (70 %)
200 gr sukker
2 økologiske egg
75 gr mel (eller Toro glutenfritt mel)
2 ss kakao

1. Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret i en panne over middels varme. Ta smøret av plata og ha i grovhakket sjokolade. Rør til det er godt blandet.

2. Pisk egg og sukker til eggedosis i en bolle og ha i sjokoladesmør-blandinga.

3. Bland mel og kakao og sikt i med melsikt for å unngå klumper. Rør lett sammen og ha i en liten langpanne (eller en vanlig rundform) kledd med bakepapir.

4. Stekes på nederste rille i ca. 25-35 minutter, avhengig av hvor “høy røra” er i forma. (Jo mindre form du har, jo høyere røre og lengre steketid). Når er brownien ferdig? I motsetning til andre kaker skal ikke kakepinnen eller tannstikkeren du stikker i midten av kaka, være tørr. Den skal ha “våte kakesmuler”.

Salt karamellsaus

40 gr sukker
1 dl kremfløte (her er det kun kremfløte som gjelder)
1 ss smør
1/2 ts flaksalt (for eksempel maldonsalt)

1. Ha sukkeret i en liten panne og ryst panna så sukkeret fordeler seg jevnt. La det stå på middels sterk varme inntil sukkeret smelter og blir brunt. Ha tålmodighet og ikke fall for fristelsen til å røre i panna! Avhengig av temperaturen kan det ta 5 til 10 minutter å smelte sukkeret til karamell. Du bør passe på hele tida, for når det begynner å smelte går det fort fra brunt til svidd.

2. Med en gang sukkeret har smeltet til karamell, har du i fløten og rører godt. Karamellen vil stivne med en gang du har i fløten. Fortsett å koke på middels varme mens du rører inntil karamellen har smeltet, ca. 5 minutter. Ta karamellen av plata og rør i smøret og flaksaltet. Husk at karamellen vil tykne når den avkjøles.  Varm gjerne karamellen litt før servering.

Rista pekannøtter

En god neve pekannøtter (ev. valnøtter)
1 ss melis
1 ts vann

1. Varm en stekepanne på middels varme og ha i nøttene. Rist dem i ca. 5 minutter til det begynner å dufte nøtter.

2. Ha i melis og vann, rist panna godt og ta av plata. Vannet vil fordampe og sammen med melisen glasere nøttene.