instagram arrow-down

VIMEO

Koldtbord med det beste

I begynnelsen av mai, mens snøen ennå lå pudderhvit i fjellene, møttes familien min på Sommarøy

Koldtbord med laks og eggerøre

Koldtbord med laks og eggerøre.

I begynnelsen av mai, mens snøen ennå lå pudderhvit i fjellene, møttes familien min på Sommarøy for å feire mammas 75-års dag.

Go to English version

Feiring på Sommarøy

Sommarøy – ordet skrives med a – er et fiskevær ca. 5 mil utenfor Tromsø, kjent for uendelige friluftsmuligheter og kritthvite strender i hver eneste bukt. Der hadde vi fått låne ei rorbu, som viste seg å være et moderne sjøhus i to-etasjer rett ved stranda.

Sommarøy har ca. 450 fastboende. For å komme seg dit må du kjøre over Sommarøybrua, som er lysregulert og kun har ett kjørefelt. Sjøhuset lå på Hillesøy, det nærmeste en kan kalle sentrum på Sommarøy. Her lå kafé Havfrua og butikken Matkroken. Utenfor sjøhuset skvaldret måser, ærfugler duppet i havet, og et rypepar dukket opp like ved matbutikken.

Sammen med oss var et vennepar fra Sørlandet, og med noen sørfra dreide praten seg unektelig innom det som kanskje mest kjennetegner nordlendingene, språket. Når en nordlending bruker høflighetsformen ”VIL DU VENNLIGST”, er det like før du får deg en på tygga. Den typen ironi er ganske vanlig. Mora mi bruker det mye. Spør henne om du skal kjøpe deg (enda) ei kokebok, og hun svarer at HUN SKAL KJØPE DEG 10 KOKEBØKER!

Mamma ønsket seg koldtbord til den første dagen, og rett ved flyplassen i Tromsø, på Jekta storsenter, handlet jeg inn råvarene. Det skulle kun være det beste, og råvarene skulle gjenspeile hvor vi var. Jeg fikk tak i lammerull fra Aron mat i Tromsø, ferske reker, økologiske egg, røkt laks, fenalår, økomelk fra Røros og rikelige mengder dill og gressløk. Mamma hadde tatt med hjemmelagde kjøttkaker og lammerull. Mamma lager lammerull med svarte årringer av nellik, akkurat slik lammerull skal være!

Det første jeg gjorde før jeg begynte på koldtbordet, var å sette ei banankake i ovnen, slik at duften av kanel blandet seg med lukta av sjø. En invitt til de andre om at noe var i gjære. På bordet fikk banankaka raskt følge av to av de mest populære kakene i min familie, kvæfjordkake og tropisk aroma.

Sommaroy

Koldtbord på Sommarøy til ære for mamma

Skagenrøre med reker og dill

Skagenrøre med reker, gressløk og dill.

Fenalår med melon.

Fenalår med melon.

Koldtbord med det aller beste

Når jeg lager koldtbord lar jeg meg inspirere av det italienske kjøkken: ”Enkle” retter, men alltid med førsteklasses råvarer. Sett sammen et koldtbord med klassikerne laks og eggerøre, spekemat og melon, en god ost, skagenrøre med reker, godt smør og brød. Og så kan du bygge på med annen mat du liker, for eksempel lammerull eller hjemmelagde kjøttkaker. Mange av de fineste lokale norske råvarene er merket med Spesialitetsmerket og hjelper deg til å sette sammen koldtbordet ditt.

Italienerne serverer carpaccio, tynne skiver kjøtt. Den norske varianten kan være tynne skiver røkelaks. Italienerne serverer parmaskinke og melon, og vårt eget fenalår passer like godt til melon. Og vi trenger ikke dra til Italia eller Frankrike for å finne en utsøkt ost til koldtbordet. Prøv en Raudberg fra Himmelspannet i Hemsedal.

Koldtbord er en flott introduksjon til det norske kjøkken dersom du har turister på besøk, men også en fin måte å bli kjent med lokale råvarer på. Hva med å lage et koldtbord med råvarene fra din egen landsdel? Her har jeg satt sammen et forslag til koldtbord, med norske Spesialitet-produkter, unntatt fenalåret som er geografisk beskyttet.

Agurk og paprika. Vanskeligere trenger det ikke være.

Agurk og paprika. Vanskeligere trenger det ikke være.

Koldtbord

Koldtbord, noe for enhver smak.

Forslag til koldtbord

Eggerøre med økologiske egg fra Holte Gård
Skagenrøre med edel-rødløk
Røkelaks fra Troll
Birkebeiner-fenalår med galiamelon
En god ost, for eksempel Raudberg fra Himmelspannet
Lammerull fra Aron mat
Økologisk rørossmør

Skagenrøre

1 liten edel-rødløk
1 stor bunt med dill
litt gressløk
400–500 gr reker (upillede)
4 ss majones
4 ss rømme
1 ts sitronsaft
salt og pepper

Finhakk rødløk, dill og gressløk, og ha i en liten bolle. Rør i majones, rømme og sitronsaft. Salte og pepre. Rensk rekene og ha i. Ha gjerne litt gressløk på toppen.

Eggerøre

Lager du eggerøre som del av koldtbord, kan du beregne 1 egg pr. person. Lager du kun laks og eggerøre ville jeg beregnet 2 egg pr. person.

Holte økologiske egg
rørossmør (ev. meierismør)
gressløk
salt og pepper

Sett en stekepanne på relativt svak varme og smelt en klatt smør. Visp eggene godt, og ha i stekepanna. For å lage kremete eggerøre må du steke på svak varme og røre ofte, noe som kan ta opptil 15 minutter. (Jeg bruker varmenivå 4/10 og rører hele tida – da tar det ca. 5 minutter). Salte og pepre, og server med rikelig mengder gressløk.

spesialitet_logoDenne artikkelen er del av en serie artikler jeg skriver for Spesialitet.no. Spesialitetsmerket er et informasjonsmerke som gis til norskproduserte matprodukter. Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift. Produkter som oppfyller kravene vurderes så av et uavhengig fagutvalg der kun produkter som blir vurdert som en unik smaksopplevelse blir merket Spesialitet. Merkeordningen Spesialitet eies av stiftelsen Matmerk. Mer informasjon finner du hos Spesialitet.no

Flere artikler om Spesialitet?

Bacalao til fest!
Kvæfjordkake med fransk vri
Panna cotta med rømme og blodappelsin
Søt og helsegod løkpai