instagram arrow-down

VIMEO

Pasta med bacon og purre

Lukta av bacon og hvitløk som steker i panna, er lukta av fredag for meg

Jeg er en ganske trygghetssøkende person. Jeg sykler pliktoppfyllende med hjelm på hodet. Jeg passer på å få i meg fisk og grønnsaker. Jeg har aldri drømt om fjellklatring eller fallskjermhopping. Jeg trives i sofaen på fredagskvelden og liker å stå opp tidlig på søndager.

Men noen sjanser skal man ta i livet. Jeg har hoppet fra 5-meteren til tross for høydeskrekk. Jeg har skrevet kjærlighetsbrev som falt på steingrunn. Jeg har servert pasta carbonara med fløte og purreløk til en ekte italiener.

Pasta carbonara, må vite, skal kun inneholde egg, ikke fløte. Og purreløken kan finne seg en annen rett og briske seg i! Men, pliktoppfyllende som jeg er, ønsker jeg å spise grønnere mat, og jeg synes pastaen blir deilig kremete med en klunk fløte i. Så jeg bruker både hvitløk og purreløk i carbonaraen min. Spinat går også fint, og om jula lager jeg gjerne med rosenkål. I Italia brukes pancetta (eller guanciale), men jeg synes det er en ganske blek affære, for pancetta er ikke røkt. Og er det noe jeg elsker er det røksmaken i bacon. Jeg var vegetarianer i 7 år, og i alle de årene, var det bacon jeg savnet aller mest.

Lukta av bacon og hvitløk som steker seg sprø og søt i panna, er lukten av fredag for meg. I denne retten er faktisk ferskvernet pepper en viktig ingrediens, så kvern i vei.

Hvordan gikk det med italieneren som skulle spise pasta? Hun overlevde. Hun trodde at jeg skulle drukne pastaen i saus, og det gjorde jeg selvfølgelig ikke. Italienske pastaretter er ganske tørre, sausen skal inngå et kjærlighetsforhold til pastaen, ikke ligge og sture nederst i tallerkenen. God fredag!

Pasta med bacon og purre (2 personer)

1 pakke eldhusbacon fra Vossakjøt (denne har ekstra røyksmak)
1 purreløk
2 fedd hvitløk
olivenolje
1 egg fra Holte Gård
0,5 dl kremfløte
ferskvernet pepper
parmesan
spagetti

1. Kok opp pastavannet med litt salt.
2. Skjær baconet i terninger. Skjør purreløken i tynne skiver. Finhakk hvitløken.
3. Stek bacon, purreløk og hvitløk i litt olje på svak varme i 15 til 20 minutter.
4. Visp egget og fløten, riv over ca. 2 ss parmesan, og ha i pepper.
5. Kok pastaen, og la renne av.
6. Ta stekepanna av plata. Hvis du har stekt på høy varme, bør du avkjøle panna litt. Er panna svært varm, vil egget bli til eggerøre. Bland godt i pastaen, deretter eggeblandingen.
7. Ha over rikelig med revet parmesan og masse ferskvernet pepper.

Og hvorfor ikke ta fredagskvelden helt ut? Server pastaen med en italiensk dessert

Panna cotta med blodappelsinsalat
Tiramisu med rom og sjokolade