instagram arrow-down

VIMEO

Pepperkakesvin

Lag en av de fineste kinesiske rettene med rester av juleribba

Mitt første møte med utenlandske mat var en kinarestaurant i Harstad. Det var en verden av røde lanterner, biff chop suey, klebrig ris og frityrstekte bananer med sirup og is. Dette var på slutten av på 1980-tallet, et godt stykke etter at Norges første kinarestaurant åpnet i Oslo i 1963. Brun saus, kokt fisk, lapskaus og karamellpudding hadde fått en utfordrer.

Go to English version

Da jeg spiste kinesisk for første gang gikk jeg på videregående. Da jeg spiste Tex-Mex for første gang var jeg akkurat blitt student. Jeg var merket for livet av sursøt saus og bønner i lompe. Et tiår senere skulle jeg med stolthet og undring gjenskape magien på eget kjøkken. Tenk at litt eddik og ketchup kunne gjenskape den sursøte kinesiske sausen?

Det er så mye av verden jeg ikke har sett. Men jeg reiser i bøker, og jeg reiser i mat. Som jeg slukte vårruller og kinesisk ris, sluker jeg Torbjørn Færøviks bøker om Asia. Hør, hva han forteller:

”Kineserne, sies det, har spist godt lenger enn noe annet folk på Jorden. Allerede for 4000 år siden hadde de kinesiske kokkene – ”matdoktorene” høyere status enn leger og medisinmenn. I det kinesiske språket finnes det mer enn 9000 tegn som betegner en eller annen form for mat, tilberedelse av mat eller matredskaper. Embetsmenn og godseiere som reiste rundt i landet, pleide ofte å ha med sine egne kjøkkensjefer. Selv Konfusius – moralisten fremfor noen – skilte seg fra sin kone på grunn av hennes kulinariske ufullkommenhet.”
Drømmen om Asia av Torbjørn Færøvik

Det kinesiske kjøkken er ikke ett kjøkken, men mange, men noen ingredienser går oftere igjen: Hvitløk, ingefær, chili, vårløk og soyasaus. Legg gjerne til stjerneanis. En rett som har alle disse ingrediensene, unntatt hvitløk, er en rett fra Hunan, Maos hjemprovins. Mao shi hong shao rou består av svineribbe med smak av julekrydder. Dette var også Maos favorittrett, men jeg synes pepperkakesvin høres mer spiselig ut enn Maos svin.

Mao shi hong shao rou er en svært enkel rett å lage, som jeg alltid lager med ribberester. Jeg har brukt ribbe fra Prima Jæren, som har spesialisert seg på å utvikle svinekjøtt med bedre smak og velferd. Ribba deres, Jæren Smak ribbe, er mer marmorert enn andre ribber og har dermed fått Spesialitetsmerket. Prima Jæren har inngått samarbeid med bønder på Jæren som leverer grisene. En forutsetning for at en gris kan selges som Jæren Smak er at transporttiden til slakteriet er maks én time, og at det ikke brukes antibiotika.

Anders Hellegaard fra Jæren Smak forteller at grisene verken er frilandsgriser eller økologiske griser, men at de ser en klar sammenheng mellom sykdom og plassmangel. –Tørre båser, god ventilasjon, og nok plass gjør at vi kan unngå bruk av vaksiner eller antibiotika.

Alt du trenger for å lage pepperkakesvin

Alt du trenger for å lage pepperkakesvin.

Pepperkakesvin (4 personer)

Oppskrifta er basert på Gordon Ramsey’s World Kitchen, som inneholder mer soyasaus enn den opprinnelige oppskrifta. I Ramseys oppskrift er det både lys og mørk soyasaus. Den lyse er den vanlige soyasausen vi er vant til. Denne er saltere enn den mørke soyasausen, som er søtere og tykkere. Hvis du kun bruker vanlig soyasaus, tilsetter du bare 1 ss ekstra sukker og 1 dl ekstra vann.

4 ss sukker
6 ss lys soyasaus
6 ss mørk soyasaus
3 cm fersk ingefær, i skiver
2 stjerneanis
1 kanelstang
2–3 tørka chili (ev. ferske)
4 dl vann
ca. 600–800 gr ferdig ribbe
1 hel bunt vårløk

1. Start med å smelte sukkeret til karamell. Ha så i resten av ingrediensene unntatt kjøtt og vårløk. Kok i ca. 45 minutter på svak–medium varme inntil sausen er redusert til tynn sirup.

2. Skjær ribba i terninger og kok i sausen i 5–10 minutter. Sausen skal omslynge kjøttet. Her kan du justere tykkelsen ved å koke på relativt sterk varme dersom sausen er for tynn.

3. Ha i tynne skiver vårløk, og server med klebrig ris.

spesialitet_logoDenne artikkelen er del av en serie artikler jeg skriver for Spesialitet.no. Spesialitetsmerket er et informasjonsmerke som gis til norskproduserte matprodukter. Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift. Produkter som oppfyller kravene vurderes så av et uavhengig fagutvalg der kun produkter som blir vurdert som en unik smaksopplevelse blir merket Spesialitet. Merkeordningen Spesialitet eies av stiftelsen Matmerk. Mer informasjon finner du hos Spesialitet.no

Andre oppskrifter jeg har laget for Spesialitet

Brasiliansk fiskegryte
Bacalao til fest
Fransk løkpai
Panna cotta med rømme
Kvæfjordkake mille-feuille
Sviskesuppe med byggryn