instagram arrow-down

VIMEO

Syltede kirsebær

Hvordan kan du vite at ikke det beste i livet ditt er det første du ser?

Syltede kirsebær

Syltede kirsebær.

Jeg har aldri vært kravstor på leilighet. Én visning har vært det som skulle til. Hvordan kan du vite at ikke det beste i livet ditt er det første du ser?

Go to English version

Slik var det da vi flyttet til Rosenhoff, og slik var det da vi i sommer flyttet til Sagene. Jeg ble lokket av kjøkkenet med 70-tallsinteriøret, den koselige spiseplassen med utsikt til kolonihagen, og bladhylla hvor jeg så for meg matbladene mine.

Men det var en ting eiendomsmegleren glemte å lokke med i annonsen. Kirsebærtrærne. Det tok meg en måned å bo i den nye leiligheten før jeg oppdaget hva slags hemmelighet treet rett utenfor bar på. –Kirsebær, se det må være kirsebær!

De var sure, de var dyprøde, og det var ikke bare ett kirsebærtre, men fire. Vi plukket bærene, først littegrann i tilfelle andre i borettslaget også var lystne på bær. Deretter var det bare å ta frem gardintrappa for å plukke mer. Det ble et sommerrituale å plukke kirsebær, og trærne gav en følelse av å bo i bakkebygrenda. Loukas var også med og syntes det var ekstra morsomt å “boffe” dem etterpå, skyte ut steinene med kirsebærstikkeren.

Vi laget kirsebærsyltetøy og syltede kirsebær. Til jul serveres det riskrem med kirsebærsaus fra vår egen lille bakkebygrend.

P.S: Legg bærene i kjøleskapet med en gang innpakket i plast – i romtemperatur blir de fort dårlige.

Plukking av kirsebær Høyt henger de og sure er de Syltede kirsebær

Syltede kirsebær

Om du ikke har kirsebær, går det fint an å bruke moreller. De syltede kirsebærene gir en fantastisk saus til julas riskrem.

syltetøyglass med tette lokk
1 kg kirsebær (ev. moreller)
1 liter vann
350 gr sukker
1 kanelstang
1 sitron

1. Sett ovnen på 100 grader og ha i glass som du har vasket rene i varmt såpevann. Steriliser glassene i ovnen i 15 minutter. La dem være i ovnen helt til du skal fylle dem.
2. Skjær 4–5 strimler av sitronskallet (kun det gule, ikke det hvite). Ha vann, sukker, kanelstang og strimler i en stor panne og kok opp. La koke forsiktig i 30 minutter slik at smakene får sette seg.
3. Mens laken godgjør seg, skyller du kirsebærene og fjerner stein og stilk.
4. Ha kirsebærene i laken og kok opp. Vær forsiktig når det begynner å koke, det er svært lett å koke bærene i stykker.
5. Fisk ut kanelen. Hell forsiktig over på glassene og sett glassene på hodet i 2 minutter. Snu glassene tilbake, og oppbevar de syltede kirsebærene kjølig og mørkt. Bærene holder svært lenge, ja, flere år.

Kirsebærsaus til riskrem

Ta ut bærene og kok opp laken. Smak til med sitron hvis den er for søt og tykne med maizenna. Ta av plata og ha i kirsebærene. Serveres lun.

Sulten på mer kirsebær eller moreller?

Ris a la mande med verdens beste rødsaus
Kirsebærpai fra Moldova