instagram arrow-down

VIMEO

Enkelt til nyttårsaften

Jeg lager enkel julemat og trimmer julefettet med en fotosafari

Julemiddag med ovnsbakte grønnsaker, medisterkaker, soppstuing, tyttebær og clementingelé til dessert.

Julemiddag med ovnsbakte grønnsaker, medisterkaker, tyttebær, soppstuing og gelé.

Ovnsbakte grønnsaker og soppstuing er noe av det enkleste du kan lage til nyttårsaften og passer til både vilt og svin. Server med en forfriskende klementingelé til dessert.

Go to English version

Som for å bøte på all den feite julematen og de søte kakene, drar de fleste av oss ut på tur i romjulsdagene. Fra oppveksten min husker jeg at vi dro på lange sparketurer under en kald stjernehimmel. Det morsomste var de lange bakkene der en bare kunne sette beina på meiene og fyke av gårde eller lage sparketog ved å sette sparkene bak hverandre. Da var en prisgitt den som stod bakerst og styrte. En gang, en sjelden gang, fikk jeg lurt mamma med meg på sparketur, og jeg kunne ikke motstå fristelsen til å foreslå et sparketog med henne, men i ”Rollnesbakken”, en av de lengste og bratteste bakkene på øya, kjørte jeg henne ut i grøfta.

Her i Oslo er det ikke så mange som sparker, men det jogges, det akes, det gåes på ski, og selv om graderstokken viser minus 13 grader legger folk ut på kajakktur på fjorden. Selv Operaen er blitt promenadestrøk for de som vil gå av seg litt ribbefett. I romjula tok jeg meg en tur ut til Rodeløkka og Operaen for å ta bilder.

Rodeløkka er ett av de mest pittoreske stedene i Oslo jeg alltid har besøkt mye som turist i egen by. Med sin gamle trehusbebyggelse fra 1860-70-årene er det ett av de roligste og koseligste områdene i Oslo. Rodeløkka er som ei lita grend med 4000 innbyggere. Det er nesten som å gå inn i fortida i Astrid Lindgrens bakkebygrenda. Det er slik jeg synes jula er finest.

Rodeløkka, ei grend i Oslo

Rodeløkka, ei grend i Oslo.

Rodeløkkafarger og medisterkaker

Rodeløkkafarger og medisterkaker.

Rodeløkkahus og full fart på Operataket

Rodeløkkahus og full fart på Operataket

Operaen

Operaen med islagt fjord.

Kajakking på fjorden og julemat

Kajakking på fjorden i 13 minusgrader og julemat på alle fat.

Medisterpølser

Medisterpølser fra Grøstad.

Soppstuing.

Soppstuing.

Ovnsbakte vintergrønnsaker.

Ovnsbakte vintergrønnsaker.

Soppstuingen og grønnsakene serverer jeg med vilt eller det jeg finner i butikken som er økologisk. I romjula var hyllene stort sett rensket for økologisk kjøtt, unntatt noen medisterpølser fra Grøstad. Her ovnsteker jeg vintergrønnsakene lenge slik at de blir skikkelig karamelliserte. Hvis du steker grønnsakene enda en halvtime, blir det nesten som chips. Prøv det en annen gang. Jeg serverer middagen med tyttebær og hjemmelaget klementingelé. Hjemmelaget klementingelé er svært forfriskende og en fin avslutning på en fet julemiddag.

For ca. 4 personer.

Ovnsbakte grønnsaker

12 mandelpoteter
1 hel hvitløk
6 gulrøtter
en pose sjalottløk
400 gr rosenkål
ca. 6 ss rapsolje
salt og pepper

1. Sett ovnen på 200 grader, og kle et stort stekebrett med bakepapir.
2. Del mandelpotetene i to. Ta av det ytterste laget av hvitløken, men behold skallet på og ta ut de enkelte feddene. Rensk gulrøttene og del i fire. Ha oljen og grønnsakene på stekebrettet, og vend grønnsakene godt inn i oljen med hendene dine. Stek i 20 minutter.
3. I mens fjerner du skallet av sjalottløken og rensker rosenkålen. Du rensker rosenkålen ved å kutte vekk ”roten” og fjerne de ytterste/dårligste bladene. Del rosenkålen i to. Legg på stekebrettet, bland godt inn i oljen, og stek videre i 40 minutter. Rist på panna av og til og snu grønnsakene forsiktig en gang underveis.
4. Krydre med salt og pepper og server.

Soppstuing

16 aromasjampinjonger (ev. sjampinjong)
2 ss smør og 2 ss olje
1,5 dl h-melk
1,5 dl kremfløte
1,5 ss viltfond (av det svenske merket ”Bong Touch of taste”)
salt og pepper
gressløk

1. Børst soppen og kutt av stilken. Del i biter.
2. Ha smør og olje i en stor stekepanne og stek soppen på medium-høy varme til den har krympet litt, ca. 15 minutter. Det er viktig at panna er stor og temperaturen ganske høy, slik at du ikke koker soppen.
3. Ha i melka og fløten og kok inn til fløteblandingen er tykk og brunlig, ca. 15 min.
4. Smak til med salt og pepper og klipp over gressløk.

Se også

Hjemmelagd gelé med vaniljesaus
Rørte tyttebær