instagram arrow-down

VIMEO

Turkake de luxe

Da jeg var liten var jeg så glad i hytta vår at jeg kalte den “Skogens slott”

I Skogens slott var det køyeseng og brusmaskin, vedovn og utedo, brettspill og hyttebok, skogmus i gangen, solcellepanel og svart-hvitt TV. Og i skapet lå det aller fineste påskeegget!

Go to English version

Selv om alle hyttedager var fine, var det noe spesielt med påsken. Det første jeg gjorde da jeg kom fram til hytta var å åpne det rosemalte skapet i stua. Der lå et stort gult påskeegg. Den gule aluminiumsfolien var skrukkete og slitt, for jeg hadde hatt det år etter år, og slik skulle det være. Det skulle være det samme gamle påskeegget. Hva slags godt som var inni, spilte ikke så stor rolle. Egget var magisk uansett.

Om kveldene spilte vi brettspill og så på påskekrimen på det gamle sort-hvitt TVen. Om dagene gikk vi på ski, i snøstorm og i blendende påskesol. Jeg elsket å gå på ski, og det gjaldt å gå fort. Forbi flest mulig. Forbi de mange vannene som er så tallrike på øya jeg kommer fra. Vi tok av fra Lillekrokvannet, hvor hytta vår ligger. Så bar det mot Mevatn, deretter Storkrokvannet før vi nådde det største vannet og selve turmålet, Skipsvannet. Der drakk vi varm kakao og skrellet appelsin med rumpa i snøen.

Mamma lagde alltid kake som hun tok med opp til hytta. Det var praktiske kaker som toscakake, kaker som tålte å bli fraktet til fjells. En slik kake vil også jeg lage når det er påske. Ei kake som smaker påske, av sjokolade og appelsin. Ei kake som også er turkake, full av næring. Ei kake som ikke bare tåler å fraktes til fjells, men også kan sendes i posten som en påskehilsen.

God påske!

Turkake de luxe som er full av energi til skituren

Turkake de luxe glasert med appelsinmelis og tørka appelsin

Turkake de luxe med sjokolade, nøtter og appelsin

Turkake de luxe

Dette gir en liten brødform. Røra er ganske våt, og det er bedre å steke kaka litt for lenge enn for kort. Stek kaka på nederste rille til skorpa er brun og sprø.

75 gr smør
2 små brune/overmodne bananer
1 egg
75 gr palmesukker
75 gr mandelmel (finmalte mandler)
50 gr havre
25 gr mel (eller glutenfritt)
1 ts bakepulver
25 gr valnøtter
2 økologiske appelsiner
50 gr sjokolade (70 %)
melis

1. Sett ovnen på 160 grader og kle forma med bakepapir.
2. Smelt smøret og avkjøl det litt. Mos bananene med gaffel i en bolle. Bland i smeltet smør og rør i eggene.
3. Bland det tørre og ha i.
4. Knus valnøttene med hendene og ha i. Ha i finrevet skall av 1 appelsin.
5. Bland til slutt i grovhakket sjokolade.
6. Ha i en brødform og stek i ca. 40 minutter.
7. Appelsinmelisen: Ha 3 ss appelsinsaft i en bolle sammen med skallet av ¼ av appelsinen. Rør i 5–6 ss melis til det blir en tynn glasur. Hell over glasuren når kaka er avkjølt.

Hvis du ønsker å lage tørka appelsinskiver, gjør du slik:
Skjær appelsin i tynne skiver. Tørk i ovnen på 100 grader i ca. 3 timer. Dryss over melis på begge sider de siste minuttene av steking, og gjerne litt ekstra ved servering. (Eller du kan ta kjappversjonen, som jeg måtte gjøre da jeg slo ovnen på fullt og glemte at ferdigtørka appelsinskiver lå i ovnen: 150 grader i 30 minutter som halvtørker skivene, men da blir kantene fort brent).

Sulten på mer påskemat?

Havrevafler med kardemomme
Marsipanstjerner til påske

2 comment on “Turkake de luxe

 • Liv-Trude
  April 2, 2015 | 5:05 pm

  Det er så hyggelig å lese alle historiene dine Trude – spesielt de i fra oppveksten på Ibestad 🙂 God påske til deg og dine!

  • nordicdiner
   April 2, 2015 | 5:38 pm

   Tusen takk for veldig hyggelig kommentar, Liv-Trude. Det er viktig for meg å skrive om Ibestad, særlig med tanke på at mammma begynner å bli gammel. God påske, til deg og dine også. Håper dere får noen fine turer 🙂

Comments are closed.