instagram arrow-down

VIMEO

Engelsk fruktkake

I fjor lagde jeg ikke julematen jeg ønsket å lage. Juleisen ble aldri satt inn i fryseren

A jolly good English fruitcake

A jolly good English fruitcake.

It’s coming on Christmas
They’re cutting down trees
They’re putting up reindeer
And singing songs of joy and peace
Oh, I wish I had a river I could skate away on.
(River av Joni Mitchell)

Go to English version

Jeg tilhører de som elsker jula, og det aller fineste med jula er adventstida. Selv om jeg er godt voksen gleder jeg meg som et barn og har store forventninger. Men i fjor var jula trist. Vi mistet Doris, den ene av de to pusene våre.

Juleværet i fjor gjenspeilte følelsen av at noe var galt. Grått og regnfullt. Ikke tindrende snøkrystaller, stjernehimmel og knasende nysnø under føttene. Jeg savner henne. Jeg vet at hun bare var en katt og hadde levd et godt liv. Hun hadde vært et familiemedlem jeg var sammen med hver dag i åtte år.

I fjor lagde jeg ikke julematen jeg ønsket å lage. Juleisen ble aldri satt inn i fryseren.

I fjor var Loukas ennå så liten at han ikke helt hadde den store interessen for jul, selv om den var gryende. I år derimot, er han tre år. Vi har allerede spist mandarin, julefrukten, og tjuvsunget masse på “Jeg synger julekvad” og “Jeg gikk meg over sjø og land.”

Sammen skal vi lage juleverksted og pepperkaker og kanskje et skjevt pepperkakehus. Sammen skal vi se julefilmer, drikke kakao og kanskje lage en tjukk snømann.

Jeg gleder meg til å gi ham kremmerhus fylt med twist og mandarin, slik jeg selv fikk da jeg var barn på juletrefest. Jeg gleder meg til lukene vi skal åpne. Jeg gleder meg til vi skal sette inn juletreet og tenne lysene.

Jeg gleder meg til lillejulaften når vi skal spise risengrynsgrøt med rømmegrøt på toppen slik jeg gjorde sammen med foreldrene og besteforeldene mine.

Jeg gleder meg til julaften når vi skal se på Donalds jul mens de to nye kattene våre, Albert og Alfonso, leker med lekene de nettopp har fått.

Når vi spør hva Loukas ønsker seg til jul, svarer han “julegave”. Men hva skal være inni den da, spør vi? “Nei, det vet jeg ikke.”

Men is elsker han, og i år skal jeg lage det jeg ikke gjorde i fjor. Loukas er veldig opptatt av Italia siden vi skal dit til neste år, og derfor skal jeg lage italiensk hasselnøttiskrem til ham. Gelato alla nocciola – e amore.

Jeg har fortalt Loukas at Doris ikke er her lenger, men er i himmelen. Men han vet selv råd og forteller meg at Doris er jo her. Så skyndter han seg inn på soverommet og peker på bildet på veggen, og sier “Der, der er Doris”.

Juletrenisse

Juletrenissegutt.

Hjemmelaget julekalender laget av fyrstikkesker.

Hjemmelaget julekalender laget av fyrstikkesker.

Et lite melisdryss skaper julemagi for kaker..

Et lite melisdryss skaper julemagi for kaker..

Det fins fruktkaker i andre land også, slik som Stollen i Tyskland og panforte i Italia.

Det fins fruktkaker i andre land også, slik som Stollen i Tyskland og panforte i Italia.

Engelsk fruktkake

Engelsk fruktkake

For meg hører engelsk fruktkake jula til. Prinsippet er enkelt og genialt: Smør, sukker, mel og krydder blandes med tørka frukt som har ligget i lake, vanligvis alkohol, over natten slik at de blir tykke og smakfulle og gjør kaka saftig. Engelske fruktkaker har gjerne marsipanlokk på toppen eller de dynkes med alkohol. Dette gjør at holdbarheten blir svært god. Jeg lager en alkoholfri variant med mindre sukker og mel, som likefull er saftig og full av god smak. Er kaka innpakket i aluminiumsfolie holder den i en uke. Dette gir en liten brødform (eller små bundtformer) og kan med fordel dobles.

150 gr tørka frukt (gjerne blanding av aprikos, rosiner og tranebær)
1 økologisk appelsin (ev. fem spiseskjeer rom, brandy eller konjakk)
75 gr smør, romtemperert
75 gr palmesukker (kalles også kokosblomstsukker)
2 økologiske egg
100 gr mandelmel (finmalte mandler)
50 gr hvetemel (glutenfritt går fint)
1 ts mixed spice ( ½ ts kanel, ¼ ts ingefær og ¼ ts nellik)

1. Kutt aprikosen i terninger. Ha den tørka frukten i en liten bolle. Press saften av appelsinen og ha over. La stå til neste dag eller minimum 3 timer. Da vil frukten ha sugd i seg mesteparten av saften og blitt tykkee og saftige.
2. Neste dag setter du ovnen på 160 grader og kler en liten brødform med bakepapir.
3. Rør smør og sukker luftig. Rør i ett og ett egg av gangen (la egget være helt innrørt før du har i neste).
4. Rør i de tørre ingrediensene, og tilsett skallet av appelsinen og den tørka frukten.
5. Ha i brødforma og stek i ca. 45 minutter. Det er bedre å steke den litt for mye enn for lite. Den bør ha et fint og sprøtt lag utenpå og være “tørr” inni.

Mer julemat?

Berits brune pinner
Gløgg med honning og appelsin
Kremete risengrynsgrøt “Suzette”
Ris a la mande med verdens beste rødsaus og stjernestøv
Dansk jul med Charlotte

3 comment on “Engelsk fruktkake

 • Litt sunnere engelsk fruktkake | Smakebiten
  December 30, 2014 | 7:46 pm

  […] tilfeldig over en dag jeg sto på jobb og lette etter gode ideer til juleutstillingen. På bloggen Nordic Diner fant jeg oppskriften, som inneholder både mandelmel og palmesukker – sunnere ingredienser […]

 • Anne-Lise
  December 30, 2014 | 7:48 pm

  Nok en gang takk for at jeg fikk bruke oppskriften din i Sunkostbutikken min. Jeg har nå bakt og smakt og blogget, og kaken var utrolig god!
  Ha en fortsatt fin romjul, og et godt nytt år ønskes deg og dine. 🙂
  Mvh
  Anne-Lise

  • nordicdiner
   January 2, 2015 | 7:42 am

   Hei, så hyggelig å høre at kaka falt i smak. Riktig godt nyttår til deg og dine!

Comments are closed.