Vår kjente og kjære riskrem er en skandinavisk dessert som har eksistert relativt lenge. Ifølge Dansk Historisk Fællesråd ble desserten oppfunnet i Danmark mot slutten av 1800-tallet. Desserten er egentlig restemat. Er det ikke fint å tenke på hvordan grøtrester kan forvandles til noe så godt?
I Norge kalles den riskrem, i Danmark ris a la mande og i Sverige ris à la Malta. I alle tre land lages desserten med risengrynsgrøt blandet med krem (eller flødeskum som danskene så fint kaller det). Et annet fellestrekk er mandelen som gjemmes i grøten. Men så skilles de tre landene ad. I Norge lager vi en saus basert på rød saft tyknet med potetmel. I Sverige serveres riskremen ofte med appelsinbiter og syltet appelsinskall. Men som med smørbrød er den danske varianten mer luksuriøs. I Danmark er det én saus som gjelder: Kirsebærsovs.
Det enkleste er å sylte moreller om høsten sammen med sitronskall og kanel. Dette utgjør en fantastisk saus, hvor det eneste du trenger å gjøre på julaften er å tilsette litt sitronsaft, koke opp og tykne. Dette er slow fastfood hvor smakene har brukt høsten på å godgjøre seg. Skulle du ikke ha et glass med syltede moreller eller kirsebær på lur, så finnes det råd. Finn frem en helt vanlig pose med frosne kirsebær fra butikken, og du har basen til det som vil bli julas rødeste og deiligste saus.
Jeg liker å servere med krokan. Krokan er holdbart, så det som blir til overs kan du ha på et glass og drysse over is ved en senere søt anledning. Både riskremen og sausen har godt av å stå en dag. Da får riskremen satt seg og sausen blir enda rikere i smak. Nok for cirka 6–7 personer.
Ris a la mande (riskrem)
1 porsjon kremete risengrynsgrøt (oppskrift finner du her)
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1. Kok risengrynsgrøten og avkjøl (gjerne i et vannbad).
2. Pisk fløten med en spiseskje sukker til den er myk og kremete. Ta ut vaniljestanga av grøten og bland grøten med kremen. Ha plastfolie over bollen og la stå i kjøleskapet i noen timer eller til neste dag.
Ekte dansk kirsebærsaus
300 gr kirsebær (frosne)
75 gr sukker
2,5 dl vann
1 kanelstang
1 stjerneanis
litt sitron- eller appelsinsaft
1–2 ss maisenna
1. Kok opp kirsebær, sukker vann og krydrene. La koke på svak varme i ca.15 minutter. Ta opp bærene og kok videre i 15 minutter.
2. Smak til med en skvett sitron- eller appelsinsaft. Ha maisenna i en kopp med litt kaldt vann og rør ut. Mens du pisker med en visp, heller du maisennaen i sausen mens sausen koker. Stopp når sausen er tykk nok. Ha alltid maisennaen gradvis i, slik at du har kontroll på tykkelsen og ikke ender opp med kirsebærgrøt.
3. Ha i kirsebærene og ta av plata. Før servering fisker du ut krydrene. Serveres, som det så ofte heter i kokebøker, lun.
Krokan (stjernestøv)
75 gr sukker
125 gr grovhakkede mandler
1. Ha bakepapir på ei stor skjærefjøl. Sett en stekepanne over middels varme.
2. Ha sukkeret i stekepanna, rist panna for å distribuere sukkeret jevnt. La stå til sukkeret har smeltet til gyldenbrun farge. Ikke fall for fristelsen til å røre i sukkeret. Når sukkeret begynner å smelte, blir det først blankt, så gyldent, så brunt. Pass på – det blir fort brent. Det kan hende at sukkeret smelter raskere enkelte steder i panna, i så fall kan du bevege litt på panna.
3. Når sukkeret er gyldent, tilsetter du mandlene. Ta av plata og ha blandingen over på bakepapiret. Finhakk, og du har krokan!
4. Oppbevar krokanen på et glass. Krokan er holdbart i flere måneder.
Ha riskremen i en skål. Dryss over krokan og server med kirsebærsausen ved siden av. Serveres med en gang, ellers blir stjernestøvet bløtt.
Flere juleretter?
Slik lager du kremete risengrynsgrøt
Himmelsk lapskaus
Berits brune pinner